Žugić: Bez privremenih mjera Atlas i IBM ne bi živjele ni dan, odreagovali smo perfektno

Dodajte komentar

Guverner Centralne banke Radoje Žugić  je rekao da je uvođenje privremenih uprava u Atlas banku i Invest banku Montenegro bilo teško, ali da je najvažnije da je sačuvana finansijska stabilnost. On je jasno saopštio i da za sve što se dešava u CBCG  je njegova odgovornost, te da se ne skalnaja iza bilo koga. Odgovarajući na pitanja članova Odbora za ekonomiju, finansije i budžet guverner je više puta ponovio da nisu uvedene privremene mjere Atlas i IBM ne bi živjele ni jedan dan, i ocijenio je je CBCG odreagovala perfektno.

“U prethodnom periodu u blagoj formi upozorili smo na ranjivost tri banke, da bi u decembru uveli privremenu upravu u Atlas banci i IBM. U IBM su parametri pogoršani, pa je uveden stečaj, dok Atlas banka ima šanse za oporavak. Teške su mjere, ali smo očuvali finansijsku stabilnost. Ostale banke su stabilne i bilježe pozitivne iskorake”, istakao je Žugić danas na početku konsultativnog saslušanja na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet.

Član Odbora Branko Čavor pita Žugića da li ima odgovornosti CBCG u nekom pogrešnom koraku ili nečinjenju na vrijeme u slučaju ove dvije banke.

Žugić je odgovorio da je CBCG uradila sve što je u njenoj moći i upozoravala.

“Nadamo se da ćemo oporaviti veću banku i da će se dokapitalizovati. Fond za zaštitu depozita ima dovoljno sredstava za isplatu deponenata. Da nismo uveli moratorijum banka ne bi živjela ni jedan dan. Smatram da je to CBCG uradila perfektno”, tvrdi Žugić.

Odgovarajući na pitanje da li je CBCG kasno reagovala Žugić je kazao da sve zavisi iz kog ugla se gleda.

“Mislim da smo sve uradili na pravi način u pravo vrijeme. Opet ponavljam da postoji šansa za oporavak Atlas banke. Ne brinite da se ja iza bilo čije sjenke sklanjam. Sve što se dešava u CBCG je moja odgovornost. Da je bilo transparento, banke ne bi živjele ni jedan dan”, dodao je Žugić.

Prema njegovim riječima Fond će pokriti 94 odsto depozita.

“Ostalo je nešto preko 100 depinenata koji će pokušati da se naplate iz stečajne mase. Nema ovdje tereta poreskih obveznika. Ovo su sredstva banaka, a ništa ne ide na teret poreskih obveznika. U Fondu ima preko 140 miliona eura  što je više nego dovoljno”, naglasio je guverner.

Zorica Kalezić iz CBCG kategorično tvrdi da ni Međunarodno monetarni fond ni Svjetska banka nemaju pravo da rade odabir intervencije u bilo kojoj banci u bilo kojoj zemlji.

“CBCG ima tehničku pomoć SB i MMF banke. Rizik finansijske nestabilnosti ne postoji. Cjelokupni proces je pod budnim okom međunarodnih institucija”, saopštila je Kalezić.

Centralna banka je početkom januara donijela rješenja o oduzimanju dozvole za rad IBM-u i otvaranju stečajnog postupka nad tom bankom, saopštilada su ta rješenja donijeta u skladu sa zakonima o bankama i stečaju i likvidaciji banaka

Ranije je privremeni upravnik Atlas banke predložio je da se obavi njena dokapitalizacija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *