Rakčević sa Česima spreman da kupi Institut “Simo Milošević”

Dodajte komentar

Konzorcijum češke kompanije Philibert i crnogorskog hotelsko-turističkog preduzeća (HTP) Vile Olive, biznismena Žarka Rakčevića, jedini je dostavio ponudu na javni poziv za kupovinu 56,48 odsto akcija Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju “Dr Simo Milošević” u Igalu, saopšteno je juče u Vladi, nakon zatvaranja tendera.

Tenderska komisija za privatizaciju, kojom predsjedava ministarka ekonomije Dragica Sekulić, treba da odluči o ispravnosti dostavljene ponude na sjednici tokom ove nedjelje, a Rakčević vjeruje da je ona formalno ispravna.

“Komisija će ispitati da li dostavljena ponuda ispunjava kvalifikacione uslove nakon čega će, u roku od 15 dana od dana otvaranja biti vrednovana sa aspekta kvaliteta u skladu sa kriterijumima definisanim instrukcijama ponuđača. Tenderska komisij a za privatizaciju će, nakon sprovedenog tendera, podnijeti Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte izvještaj o rezultatima tendera radi usvajanja”, objasnili su u Vladi.

STARTNA CIJENA I DO 50 MILIONA

Ekonomski analitičar Predrag Drecun kazao je Dnevnim novinama da bi privatizacija Instituta mogla biti dobar potez ukoliko partner zadovolji uslove javnog poziva, jer je riječ o specijalnom zdravstveno-turističkom objektu sa akcentom na pružanje zdravstvenih usluga.

“Orjentaciono, oko 40 do 50 miliona eura bi trebalo da se kreće startna cijena za većinski paket akcija Instituta, s obzirom da je riječ o rizortu na samoj obali mora koji ima ogroman razvojni potencijal”, istakao je Drecun.

On je dodao da objekat u Herceg Novom ima izgrađen imidž, te da bi ga trebalo sačuvati u svakom procesu promjene vlasničkih odnosa.

“Prodaje se monopol na dobrom dijelu Mediterana, zbog čega Institut ne treba prodavati isključivo kao turistički objekat”, ukazao je Drecun.

Vlasnik petrovačke firme Vile Oliva, kazao je našem listu da, u ovom trenutku, ne može davati informacije o sadržim ponude.

“Detalji će biti poznati nakon što ponude budu i zvanično otvorene, a do tada važi izjava o povjerljivosti”, naveo je Rakčević.

HTP Vile Oliva je krajem avgusta prošle godine kupilo za skoro tri miliona eura na Montenegroberzi oko 30 odsto ili 99.217 akcija Instituta, koje su bile u vlasništvu Vlade Srbije. Javni poziv za prodaju ukupno 215.954 dionica Instituta Igalo, Tenderska komisija je raspisala 16. oktobra prošle godine.

ČESI POSJEDUJU TRI REHABILITACIONA CENTRA

Ponuđač koji bi zadovoljio uslove tendera, kako se navodi u sadržini javnog poziva, mora imati najmanje jedan rehabilitacioni centar, kao i najmanje tri hotela ili hotelski kompleks sa minimum četiri zvjezdice i 600 soba. Adekvatan ponuđač treba da ima iskustva u pružanju zdravstvenih, welness i spa usluga. Uslov tendera je i da ukupan prihod kompanije zainteresovane za kupovinu dionica u toku 2015, 2016. i 2017. iznosi najmanje 100 miliona eura.

Vodeći član češko-crnogorskog konzorcijuma je Cimex grupa koja se bavi poslovanjem u oblasti turizma, nekretnina i investicija. Kako Dnevne novine nezvanično saznaju, u okviru te grupe, u češkom lječilištu Marianske lazne, posluju tri rehabilitaciona centra, od kojih su dva sa četiri i jedan sa pet zvjezdica. Prema našim saznanjima, Cimex ima i 13 hotela u okviru čijeg podsistema Orea hoteli ima 2.000 soba, sa više od 4.000 kreveta.

Tri učesnika otkupila dokumentaciju

U Vladi su kazali da je u protekloj godini dostavljeno nekoliko pisama o namjerama potencijalnih investitora za privatizaciju Instituta.

Na javnom pozivu su se registrovala tri učesnika koja su otkupila tendersku dokumentaciju i potpisala izjavu o čuvanju povjerljivih podataka. Međutim, u predviđenom roku dostavljena je samo ponuda konzorcijuma češke kompanije Philibert i Vile Oliva”, naveli su u Vladi. Akcijski kapital, koji je predmet prodaje, nalazi se u vlasništvu države sa 73.387 akcija ili 19,19 odsto. Investiciono razvojni fond raspolaže sa 23,64 odsto kapitala ili 90.411 dionica, dok Fondu zdravstvenog osiguranja pripada 39.117 akcija ili 10,23 odsto. U vlasništvu Zavoda za zapošljavanjeje 13.039 ili 3,41 odsto dionica.

Lučić: Institut ostaje zdravstvena ustanova

Povodom privatizacije Instituta u Herceg Novom kolaju priče da je došlo do bitnih promjena jer je, u međuvremenu, donešen Prostorno urbanistički plan opštine, kojim je predviđeno niz zaštitnih mjera, posebno okolnog zemljišta ove zdravstvene ustanove. Direktor Agencije za razvoj grada u hercegnovskoj opštini Boro Lučić, međutim, kaže da je Prostorno-urbanističkim planom, koji je donijet 31. decembra prošle godine, predviđen isključivo razvoj zdravstvenog turizma u Institutu. PUP će, važiti do usvajanja Plana generalne regulacije Crne Gore, umjesto do 2030. godine, istakao je Lučić u izjavi Dnevnim novinama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *