Rađa se lider u proizvodnji zlata: Newmont kupuje Goldcorp za 10 milijardi dolara

Dodajte komentar

Rudarska kompanija Newmont Mining kupuje kompaniju Goldcorp za deset milijardi dolara, čime će postati najveći svjetski proizvođač zlata, piše Reuters.

Spajanje kompanija biće završeno do kraja ove godine, a riječ je o najvećoj akviziciji u istoriji ovog sektora. Kompanija će proizvoditi oko 250 tona zlata godišnje prema progonozi Bloomberga.

Odluka o ovako skupoj kupovini rezultat je, kako smatraju stručnjaci, prošlogodišnje akvizicije Randgolda koju je izvršila suparnička kompanija Barrick.

Newmont i Goldcorp nisu htjele da dozvole da Barrick postane zvijezda sektora – objasnio je analitičar Kieron Hodgson.

Obije su akvizicije posljedica loše situacije koja proteklih godina vlada u industriji proizvodnje zlata. Sektor je već neko vrijeme predmet mnogih kritika investitora zbog lošeg upravljanja kapitalom, a prije samo dvije nedjelje Mark Bristow, izvršni direktor Barricka, izrazio je bojazan zbog mogućnosti da industrija proizvodnje zlata bude proglašena beznačajnom. No, prema Bloombergu, dvije velike akvizicije vratiće interes ulagača u sektor o čemu svjedoči i rast cijene Goldcorpovih dionica za čak 13 posto nakon objave vijesti o spajanju kompanija.

Osim samog pada kapitala, rudari su bili prisiljeni da pronađu načine smanjenja troškova zbog sve manjih rezervi zlata, a sve skupljeg vađenja te skupocjene rude. Iz Newmonta su kazali da će spajanje dviju kompanija donijeti sto miliona dolara uštede, a nova kompanija ima u planu da proda rude u vrijednosti 1,5 milijardi dolara u sljedeće dvije godine kako bi “prebacili fokus na rude na kojima najviše zarađuju”.

Isti su potez najavili i u Barrick-Randgoldu, što će, objasnili su stručnjaci, ostaviti ozbiljne posljedice u rudarskoj industriji. Prema njihovom će mišljenju, naime, puno manje kompanije početi proizvoditi druge rude, čime će one izgubiti svoj kvalitet.

SEEbiz

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *