Oraskom u projekat na Luštici uložio 167 miliona

Dodajte komentar
Luštica Bay

Kompanija Luštica Development u nastavak realizacije projekta Luštica Bay u Krtolima kod Tivta u periodu od prvog jula do 15. decembra prošle godine uložila je ukupno 21,9 miliona eura, pokazuju podaci iz Vladine informaciji o realizaciji prioritetnih projekata u oblasti turizma u Crnoj Gori od juna do kraja decembra prošle godine.

Luštica Bay je projekat izgradnje potpuno novog turističkog grada na oko sedam miliona kvadrata najvećim dijelom do sada netaknute površine poluostrva Luštica na teritoriji opštine Tivat. Tu investiciju vrijednu ukupno 1,1 milijardu eura realizuje egipatsko-švajcarski konzorcijum Oraskom preko svoje crnogorske kćerke firme Luštica Development. Prema podacima Vlade, Luštica Development je od početka realizacije tog projekta 2013. do početka decembra prošle godine, u Luštica Bay investirala ukupno 166.778.691 eura.

U informaciji koju je pripremilo Ministarstvo turizma i održivog razvoja ističe se da je na ljeto prošle godine u ovom kompleksu otvoren prvi od planiranih ukupno sedam hotela – luksuzni “The Chedi Luštica Bay” ranga pet zvjezdica sa 111 smještajnih jedinica. Otvorena je i prva faza prve od dvije marine naselja Luštica Bay sa ukupno 54 trenutno raspoloživa veza za jahte. U Marina naselju kompleksa Luštica Bay otvoreno je i prvih 15 poslovnih prostora sa restoranskim, ugostiteljskim i trgovačkim sadržajima, a kupcima su predate dvije novosagrađene vile i tri nove tzv. kuće u nizu.

Počela je i realizacija novog naselja nazvanog Central, koje se gradi na prostoru nekadašnje kasarne “Milan Spasić” u Radovićima. Ovdje je krenula izgradnja objekata apartmanskog tipa sa ukupno 58 apartmana, a rok za završetak tih objekata je jesen 2019. godine. Na jugoistočnom kraju Marina naselja napravljena je plaža dužine 270 metara koja je registrovana kao hotelska plaža i na raspolaganju je stanarima i gostima hotela “The Chedi”.

Završena je izgradnja prve faze glavnog rezervoara za vodu za Lušticu Bay koji je stavljen u funkciji od kraja juna. Izgrađena je i stavljena u funkciju i prva faze internog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa pripadajućom infrastrukturom, kapaciteta 585 kubika na dan, a izgrađeno je i tri kilometra internih saobraćajnica kroz Luštica Bay sa pripadajućom infrastrukturom.

Iako to nije bila njena ugovorena obaveza, kompanija Luštica Development, u saradnji sa Opštinom Tivat, sponzorisala je rekonstrukciju dijela trase lokalnog puta Tivat-Radovići duž obale Đuraševića.

Sve spremno za dalji nastavak gradnje golf igrališta

“Radovi na izradi Prve faze golf igrališta Luštica Bay su spremni za dalji nastavak, odmah nakon uspješnog okončanja procesa potpisivanja tripartitnog ugovora između Opštine Tivat, Opštine Kotor i Luštica Developmenta oko preuzimanja tretirane vode sa postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za Tivat i Kotor na Klačini”, piše u Vladinom dokumentu.

Kako se dodaje, pokrenut je i proces izmjena i dopuna državne studije lokacije za sektor 36 – glavnog prostorno planskog dokumenta po kome se razvija kompleks Luštica Bay, kao i da je Luštici Developmnet u međuvremenu formalno predata i nekadašnja vojna lokacija Petrovići koja se nalazi na sjeverozapadnoj obali poluostrva unutar zaliva Boke Kotorske.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *