Njemačka online banka N26 privukla 257 miliona eura investicija

Dodajte komentar

Njemačka online banka N26 objavila je rezultate svog izlaska na svjetsko tržište kapitala prema kojima su prikupili 257 miliona eura ulaganja, podigavši svoju tržišnu vrijednost na dvije milijarde i 310 miliona eura.

Kao neke od svojih novih ulagača, N26 imenovao je američki fond Insight Venture Partners i singapurski GIC, dok prikupljeni kapital, kako su naveli, namjeravaju iskoristiti za prodor na američko tržište.

– S ovakvim povjerenjem ulagača spremni smo da uzdrmamo jednu od najvećih industrija na svijetu zbog čijih visokih naknada pate milioni potrošača na svijetu – bez okolišanja je napad na nova tržišta najavio suosnivač i predsednik Uprave N26 Valentin Stalf.

Osnovna krilatica ponude N26 je mobilno bankarstvo bez skrivenih naknada.

Najveća evropska online banka trenutno posluje na 24 tržišta u Evropi sa dva miliona i 300 hiljada klijenata, a dosada su odradili transakcija u vrijednosti 20 milijardi eura. Vrijednost depozita građana na računima N26 je više od milijarde eura.

– N26 postigao je najveći interes finansijskog tržišta za jedan evropski start up finansijske tehnologije ikada, a sada im je vrijednost tri puta veća nego prilikom prethodnog izlaska pred investitore pre godinu dana – prokomentarisao je poduhvat njemačke on-line banke Financial Times.

Ugledni list procjenjuje da će N26 nakon SAD, pokušati prodor i na južnoamerička i azijska tržišta.

U prilog procjenama ide najava N26 da u narednim godinama planiraju opsluživati oko 100 miliona klijenata. Dosada su privukli 430 miliona dolara od ulagača među kojima su, osim spomenutih, i Allianz, Tencent, Horizons Ventures i Greyhound Capital.

Harley Miller iz Insight Venture Partnersa izrazio je očekivanje kako će N26 već ove godine izaći na tržište SAD.
Postoje svi preduslovi da N26 postane globalni digitalni brend na tržištu koje odolijeva uticajima novih tehnologija – komentariše Miller ulaganje u banku koju su pre nepunih šest godina u Berlinu osnovali Stalf i Maximilian Tayenthal.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *