Kineske investicije u Sjevernu Ameriku i Evropu pale za 73 posto

Dodajte komentar

Kineske direktne strane investicije (FDI) u Sjevernu Ameriku i Evropu pala su prošle godine za 73 posto, na najniži nivo u posljednjih šest godina, nakon američkog pooštravanja nadzora nad ugovorima i kineskih ograničenja vezanih za inostrana ulaganja.

Te podatke u ponedjeljak je objavila advokatska kancelarija Baker&McKenzie, a brojke odražavaju uticaj rastućih trgovinskih i političkih nesuglasica između Washingtona i Pekinga.

Kineska ulaganja u SAD pala su prošle godine za 83 posto, no u Kanadi su porasla za 80 posto. U cijeloj Evropi su takođe pala, no u neke su zemlje, poput Njemačke, Francuske i Španije su porasle.

Dovršena ugovorena kineska direktna ulaganja ulaganja u Sjevernu Ameriku i Evropu pala su na 30 milijardi dolara u 2018. sa 111 milijardi godinu ranije, stoji u izvještaju Baker&McKenzia.

Stroži nadzor regulatora doveo je lani do ukidanja 14 kineskih investicionih ugovora u Sjevernoj Americi, ukupne vrijednosti od 4 milijarde dolara, te sedam u Evropi vrijednih 1,5 milijardi dolara.

„Neki ugovori se još uvijek realizuju, unatoč novim regulatornim propisima ulaganja, trgovinskim napetostima i kineskim kontrolama ulaganja. No, sve strane u potencijalnoj razmjeni moraju sprovesti provesti mnoge dubinske analize i prihvatiti dubinske regulatorne savjete kako bi procijenili je li posao održiv,” kaže Michael DeFranco, direktor odjela za spajanja i preuzimanja u kompaniji Baker&McKenzie.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *