Euro oslabio prema dolaru zbog zabrinutosti za njemačku ekonomiju

Dodajte komentar

Kurs  eura skliznuo je na međunarodnim tržištima prema dolaru zbog zabrinutosti ulagača oko usporavanja njemačke ekonomije u kontekstu pojačane bojazni od posustajanja rasta na globalnom nivou.

Eurom se tako jutros trgovalo po 1,1428 dolara, što znači da mu je cijena prema dolaru oslabila oko 0,4 posto u odnosu na zatvaranje trgovanja dan ranije.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, skliznuo je u takvom ozračju za 0,1 posto, na 95,48 bodova.

Prošlonedjeljni podaci o padu njemačke industrijske proizvodnje pritisli su euro i ojačali zabrinutost oko usporavanja najveće evropske ekonomije. Njemački izvoznici pogođeni su slabijom globalnom potražnjom i trgovinskim sukobima izazvanim potezima američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Dolar je u utorak oslabio jer investitori sve više strahuju da bi zbog usporavanja globalnog rasta američka centralna banka banka Fed mogla uzeti predah u ciklusu podizanja kamatnih stopa. U takvoj atmosferi od početka je godine prema korpi drugih najznačajnijih svjetskih valuta oslabio više od jedan posto.

Raspoloženje investitora donekle su popravila najnovija obećanja kineske vlade o podsticajnim mjerama za kinesku ekonomiju na fiskalnom i monetarnom planu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *