Domaći proizvođači će moći svoje proizvode da plasiraju na EU tržište bez barijera

Dodajte komentar

Crna Gora će ostvariti značajan napredak na svom putu ka EU usvajanjem standarda koji se primjenjuju u oblasti unutrašnjeg tržišta EU, unapređujući kapacitete nadležnih insritucija i znanje za preuzimanje obaveza iz članstva, kazao je generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima, Radosav Babić na konferenciji koja je održana danas u hotelu Centre Ville povodom prvog sastanka Upravnog odbora.

Ministarstvo ekonomije je uz podršku kompanije IBF International Consulting iz Belgije i Ministarstva finansija Crne Gore – Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći (CFCU) organizovalo je prvi sastanak Upravnog odbora EU projekta „Tehnička podrška za usklađivanje i sprovođenje pravne tekovine Evropske unije u oblasti unutrašnjeg tržišta”.

Projekat „Tehnička podrška za usklađivanje i sprovođenje pravne tekovine Evropske unije u oblasti unutrašnjeg tržišta” je finansiran u okviru instrumenta pretpristupne podrške IPA II i trajaće 24 mjeseca, odnosno do novembra 2020.

Cilj projekta je olakšavanje trgovine i razvoj unutrašnjeg tržišta u skladu sa zahtjevima pravne tekovine Evropske unije u Poglavlju 1 – Slobodno kretanje robe i Poglavlju 28 – Zaštita zdravlja i potrošača.

Babić je istakao veliki značaj ovog projekta, prvenstveno kroz doprinos koji će imati u pogledu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, u okviru dva važna pregovaračka poglavlja – Poglavlje 1: Slobodno kretanje robe i Poglavlje 28: Zaštita potrošača i zdravlja, čime će se obezbijediti uslovi neophodni za potpuno usklađivanje crnogorskih proizvoda u oblasti standardizacije, nadzora tržišta i drugih segmenata vezanih za slobodno kretanje robe, dok će istovremeno kvalitet i bezbijednost proizvoda biti usklađena sa visokim zahtjevima Unije.

“Na ovaj način projekat ima dodatnu vrijednost za građane, obezbjeđujući uslove za dobijanje kvalitetne i sigurne robe. S druge strane, crnogorski proizvođači će moći svoje proizvode da plasiraju na EU tržište bez ikakvih barijera i time promovišu crnogorsku privredu, unapređujući konkurentnost“, kazao je generalni direktor.

U okviru Instrumenta pretpristupne podrške IPA 2014 – 2020 od ukupnog budžeta od 270 miliona eura koji je opredijeljen za Crnu Goru, za projekte usmjerene na jačanje konkurentnosti crnogorske privrede i poslovnog okruženja u skladu sa pregovaračkim procesom, opredijeljeno je 18,9 miliona eura. U ovom dijelu značajnu ulogu ima Ministarstvo ekonomije u nastojanju da stvori pogodan ambijent za efikasno funkcionisanje unutrašnjeg tržišta kao jednog od osnovnih uslova za unaprijeđenje rada crnogorskih preduzeća.

U okviru buduće IPA podrške koju sprovodi Ministarstvo ekonomije, planirano je sprovođenje projekata koji su komplementarni sa postojećim programima podsticanja preduzetništva i biznisa koje sprovodi Ministarstvo ekonomije, sa posebnim akcentom na podršku usmjerenu na otvaranje novih radnih mjesta, podršku mladima, ženama u biznisu, smanjenju regionalnih razlika, podršku prioritetnim sektorima, kao i dalji razvoj biznis zajednice.

Pored Babića na konferenciji za novinare govorili su predstavnici IBF International Consulting-a Stefano Sedola i Matjaž Logar.

Ukupna vrijednost projekta je 1.167.400 eura, od čega finansiranje EU čini 90 odsto a nacionalno kofinansiranje 10 odsto. Projekat se sprovodi u okviru Godišnjeg akcijskog programa Instrumenta za pretpristupnu podršku IPA za 2014. godinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *