Air Serbia ostala bez novih aviona: Šansa za Montenegro Airlines?

Dodajte komentar

Aviokompanija Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je manjinski partner i vodi poslovanje srbijanske nacionalne avikompnaije Air Serbia, zvanično je otkazala skoro milijardu dolara vrijednu porudžbinu za 10 novih putničkih aviona tipa „Airbus A-320 neo“ koje je trebalo dobiti Air Serbia.

Novi avioni koje je Air Sebia trebalo da počne dobijati počev od novembra 2018. godine, trebalo je da do 2020. u potpunosti zamijene postojeću flotu srbijanskog nacionalnog prevoznika, a koju čine stariji i većinom iznajmljeni avioni tipa „Airbus“ A-319 i A-320. To se, međutim, neće dogoditi jer je Etihad, koji se i sam u posljednje dvije godine nosi sa velikim ekonomskim teškoćama, odustao od te porudžbine. To je zvanično pokazala i knjiga narudžbi koju je renomirani francuski proizvođač vazduhoplova „Airbus Industries“ objavio pred novogodišnje praznike.

Air Serbia, umjesto da dobije daleko najmoderniju i ekonomski najefikasniju flotu od svih prevoznika u regionu bivše Jugoslavije, ostaje sa starim avionima, a što indirektno može uticati i na crnogorskog nacionalnog avioprevoznika Montenegro Airlines (MA).

Za MA je Air Serbia, jedini konkurent za oba prevoznika na vrlo značajnim i najprofitabilnijim linijama iz Tivta i Podgorice za Beograd i obrnuto, na kojima se godišnje preveze više od pola miliona putnika. Pošto Air Serbia neće biti u situaciji da tokom ljetnjih gužvi putnicima ponudi nove moderne avione većeg kapaciteta kakvu su A-320neo, te da ta kompanija i sada za Podgoricu i Tivat najčešće leti dotrajalim i sporim turboelisnim avionima tipa ATR-72 koji su mnogo sporiji i neudobniji od MA-ovih „Embraera E-195“, moguće je da cnogorska aviokompanija iz ovakvog nepovoljnog razvoja situacije na relaciji Air Serbia-Etihad izvuče i neplanirani benefit za sebe.

To u vid pojačanja svog udjela u ukupnom broju prevezenih avio-putnika na redovnim linijama između Crne Gore i Srbije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *