Mihailović: Rast ekonomije premašiće očekivanja

Dodajte komentar

Rast ekonomije u tekućoj godini biće znatno veći od 2,8 odsto, koliko je Vlada prognozirala. Neće biti koliki je bio u prošloj godini, ali hoće mnogo veći od zvaničnih prognoza, očekujem oko četiri odsto. Apsolutno sam siguran da će se pozitivni trendovi nastaviti i u tekućoj godini. Svi pokazatelji upućuju na to, kazao je u intervjuu Pobjedi dr Božo Mihailović, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i predsjednik Saveza ekonomista Crne Gore.

– Taj rast treba da se zasniva na investicijama u poljoprivredi, energetici, turizmu i u kompletnom realnom sekrtoru. Crna Gora će i u tekućoj godini biti atraktivna investiciona destinacija. Za 11 mjeseci prošle godine investiciona aktivnost je bila 1,1 milijardu – oko 20 odsto BDP, što je izuzetno visoko. Pozdravljam i visoki kapitalni budžet za tekuću godinu jer će on biti pokretačka snaga. Istina, naša ekonomija bilježi visoku spoljnotrgovinsku aktivnost – 12,2 odsto je izuzetno visok rast uz sve probleme koje imamo u ovom segmentu. No, u ekonomiji se stvari ne dešavaju preko noći jer je ona određeni tok – kontinuitet, poput rijeke – kaže Mihailović.

POBJEDA: Na početku prošle godine u intervjuu takođe Pobjedi ste ocijenili da možemo postići rast ekonomije do pet odsto u 2018. Danas smo blizu tog nivoa?

MIHAILOVIĆ: Drago mi je što sam prvi i jedini u Crnoj Gori saopštio da će rast ekonomije u 2018. biti oko pet odsto, što sam dao prognozu veću i od MMF i Svjetske banke, a posebno mi je drago što se ostvarila. Vjerujem da kada se srede podaci za četvrti kvartal da će ukupni rast biti blizu ili pet odsto. Može se čak desiti i da premaši neki promil preko pet odsto. Kada sam prošle godine za Pobjedu kazao da očekujem rast ekonomije od pet odsto, to je gotovo bila jeres. Prognoze MMF-a i Svjetske banke su bile od 3,2 do 3,4 odsto. I oni su svoje prognoze u međuvremenu revidirali, ja moju nijesam.

U prošloj godini je za 10.000 smanjen broj nezaposlenih u odnosu na 2017. i stopa nezaposlenosti oborena je na 14,1 odsto. Očekujem i u tekućoj godini značajno smanjenje nezaposlenosti.

U prvom kvartalu prošle godine rast je bio 4,2 odsto, u drugom 4,9 a u trećem pet. BDP je u trećem kvartalu bio 1,5 milijardi i značajno je porastao u odnosu na prvi kada je bio manji od 900 miliona.

Ističem veoma visok rast realne ekonomije – prvi put u Crnoj Gori za 11 mjeseci industrija je povećana 22,4 odsto, građevinski radovi 31,5 odsto, unutrašnja trgovina 5,6 odsto, spoljna trgovina 12,2 odsto, prihodi od turizma 8,8 odsto, energetika 70 do 80 odsto. Poljoprivredi pripada posebno mjesto. Izuzetno je važno što će se taj trend nastaviti.

Ovome treba dodati i stabilne javne finansije, relativno visoku kreditnu aktivnost – tri milijarde eura u prosjeku i redovnu isplatu plata u javnom sektoru i većini preduzeća malih i srednjih, penzija… Ekonomija je u 2018. Bila izuzetno uspješna. Znatno uspješnija od ekonomija u regionu za koji se prognozira prosjek rasta oko 3,5 odsto.

Crna Gora mora da ima avio-kompaniju

POBJEDA: I dalje je neriješen problem Montenegro erlajnza. Mišljenja su podijeljena u traženju rješenja za ovu kompaniju sa velikim dugovima i problemima?

MIHAILOVIĆ: Crna Gora treba da ima aviokompaniju bez obzira na sve probleme koji datiraju odavno i koje sada treba rješavati. MA je pokazala da je veoma vitalna po broju putnika, a ostvarila je i značajne rezultate. Posebno ovu kompaniju treba posmatrati kao vezu sa turizmom u kojem smo u 2018. ostvarili preko milijardu eura prihoda i ugostili više od milion turista. Crna Gora mora biti avio destinacija. Zamislite da je neka tuđa aviokompanija umjesto MA i da ne ispunjava sve obaveze – šta bi bilo sa turizmom.

Znam da je MA u velikim teškoćama i problemima. Ali i građani treba da razumiju napore Vlade da spasi ovu kompaniju upravo u široj funkciji. Ako bi se MA posmatrao samo kao kompanija onda je jedno rješenje, ali ako se posmatra u paketu sa turizmom onda su rješenja druga. Ne smijemo zaboraviti da je ona vezivno tkivo Crne Gore sa svijetom.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *