Bankarski sistem sposoban da zaustavi pranje novca

Generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore UBCG Bratislav Pejaković kazao je u intervjuu za Dan da potencijalna opasnost od pranja novca postoji, ali da je bankarski sistem osposobljen da se odbrani od takvih pokušaja.

“Treba da budemo svjesni koliko je malo naše tržište i time nije interesantno za neke velike transakcije koje su u malom sistemu vrlo vidljive, pa tako ono što možemo čitati za neke velike banke iz razvijenih zemalja kod nas ni u procentima nije zastupljeno. Svakako potencijalna opasnost postoji, ali mislim da smo sistemski osposobljeni da se odbranimo od takvih pokušaja”, kaže on.

Ističe da se, sagledavajući pokazatelje kao što su depoziti, likvidnost, solventnost, sistemski gledano možemo reći da se uvođenje mjera Centralne u Atlas i Invest banci Montenegro nije negativno odrazilo na rad pojedinačnih banaka u Crnoj Gori, ili pogoršanje sistemskih pokazatelja.

“Kao strukovno udruženje, a što smo i zvaničnim obraćanjem javnosti istakli, podržavamo sve napore u nastojanju da se nađu optimalna rješenja za ozdravljenje Atlas banke i IBM banke u što kraćem roku, kako bi postojeći klijenti obje banke imali što manje neprijatosti zbog privremene blokade raspolaganja sredstvima”, naveo je Pejaković.

Podjeća da je više puta u javnosti objašnjeno da su depoziti po klijentu do 50.000 eura zaštićeni.

“Postoji više nivoa reakcije i uspostavljanja održivosti redovnog poslovanja i stabilnosti finansijskog položaja kreditne institucije. Rezerva banke se nalazi opisana u bilansima banke. Pored kvalitetno plasiranih kreditnih sredstava, banka ima imovinu, ali i izdvojenu Obaveznu rezervu kod CBCG u novčanim sredstvima kojim se brani likvidnost pojedinačne banke, ali i sistemski. Bankarskim procedurama nenaplativost se definiše danima kašnjenja i korektivnim kvalitativnim procjenama, zakonski propisanim, dokumentovanim statusima. Pri čemu je ono što se definiše kao gubitak u banci iskazano bilansno i što se negativno odražava na kapital i solventnost, ne znači da se kroz pokretanje procesa naplate preko postojećih instrumenata obezbjeđenja od mjenica, garancija do nekretnina, neće biti i namireno u potpunosti, ili djelimično. Tako da ono što danas izgleda problematično, ne mora da bude u krajnjem i gubitak. U bankarstvu je najvažnija likvidnost i ukoliko na vrijeme ispunjavate sve svoje obaveze, sve ostalo s vremenom može da se ustabili i dovede na željeni nivo”, ocijenio je Pejaković.

Check Also

Izgradnja doma starih u NIkšiću koštaće 2,7 miliona

Uprava javnih radova objavila je tender za prikupljanje ponuda za izgradnju doma za 104 stare …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *