“Uvođenje novog sistema fiskalizacije ne garantuje smanjenje sive ekonomije”

Dodajte komentar

Predloženi nacrt zakona o fiskalizaciji proizvoda ne treba usvojiti jer donosi previše promjena i neizvjesnosti. Zato smatramo da je bolje unaprijediti postojeći sistem fiskalizacije, kazao je u intervjuu za “Dan” izvršni direktor Montenegro biznis alijanse Zoran Vulević.

“Uvođenjem novog sistema fiskalizacije ne može se garantovati smanjenje sive ekonomije, što je jedan od ciljeva koji se želi postići, odnosno bez terenske kontrole nije moguće smanjiti sivu ekonomiju. Postojeća uredba o poreskim registar kasama nudi dovoljno prostora za uvođenje izmjena koje bi mogle doprinijeti značajnom unapređenju evidentiranja prometa i značajnom smanjenju sive ekonomije u maloprodajnom prometu. Sistem onlajn fiskalizacije koji je, uglavnom, preuzet iz iskustva Hrvatske ne unapređuje poslovne procese i ne rješava problem sive ekonomije u Crnoj Gori, već samo mijenja postojeći način fiskalizacije sa drugim. I na kraju, najmanje što se može učiniti u pogledu ponuđenog regulatornog okvira je odustajanje od fiskalizacije u slučaju pravnih lica koja posluju žiralno i ne koriste gotovinska plaćanja u pravnom prometu. Zašto stvarati nove probleme biznisu i nove biznis barijere” rekao je Vulević i dodao da je rijetko koji zakon izazvao toliku reakciju privrednika.

Šta predlažete Vladi da uradi umjesto usvajanja Zakona o fiskalizaciji?

Postojeća uredba o poreskim registar kasama nudi dovoljno prostora za uvođenje izmjena koje bi mogle doprinijeti značajnom unapređenju evidentiranja prometa i značajnom smanjenju sive ekonomije u maloprodajnom prometu. Prefiskalizacija, odnosno određivanje novih evidencionih brojeva poreskih registar kasa omogućila bi da se u veoma kratkom roku formira registar poreskih kasa. Uvođenje GPRS sistema komunikacije sa Poreskom upravom doprinijelo bi stalnom praćenju stanja prometa i tačnoj evidenciji aktivnih poreskih registar kasa. Smatramo da bi ovaj pristup bio mnogo efikasniji i za biz-
nis i za državu, kako je MBA i predstavila u svom alternativnom rješenju na nacrt zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga.

Kako ocjenjujete to što Vlada, iako je bilo obećanja krajem 2017, nije smanjila poreska opterećenja na rad poslodavaca, niti uvećala minimalnu zaradu?

Naravno da su najbolja rješenja ona koja podstiču razvoj biznisa kroz stvaranje što podsticajnijeg poslovnog ambijenta. Realno je da se to ne može uvijek obezbijediti kako bismo željeli. Razlozi su različiti, ali osnovni razlog je obezbjeđenje sredstava za nesmetano funkcionisanje državne administracije i svega drugog što je u domenu državnih poslova. 0 tome možemo čuti od državnih zvaničnika koji to ističu kao razlog što se ne može uvijek poseći za određenim rješenjima koja pogoduju biznisu.

U MBA smatramo da se kroz širenje baze poreskih obveznika mogu u kratkom roku obezbijediti veći prihodi za državu i društvo od uvođenja raznih nameta koji su po pravilu kratkoročno rješenje sa negativnim implikacijama u dugom roku. U međuvremenu treba na neki način premostiti tih kriznih par ili više godina u interesu benefita koji nakon tog vremena sigurno dolaze. Postavlja se pitanje kako proširiti bazu poreskih obveznika, odnosno povećati njihov broj. Upravo na način koji ste pomenuli u vašem pitanju, odnosno kroz smanjenje poreskih opterećenja.

Konačno, prekobrojna administracija na svim nivoima zaista predstavlja problem koji u kontinuitetu treba rješavati. Rečeno je da se krenulo sa tim, vidjećemo kako će to ići. Naša je ocjena da se upravo tu kriju prave mogućnosti za uštedu i relaksiranje privrednika od raznoraznih, često previsokih dažbina.

(Cijeli intervju pročitajte u Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *