Golubović: I ove godine očekujem rast BDP-a veći od četiri odsto

Dodajte komentar

Crnogorska ekonomija će i u ovoj godini zabilježiti rast preko četiri odsto, očekuje predsjednik Vlastimir Golubović.

On u razgovoru za “Novu M” kaže da je poslovni ambijent u našoj zemlji dobar te da moramo iskoristi prednosti domaće ekonomije.

Prošla godina bila je rekordna po rastu ekonomije. Treći kvartal smo završili sa rastom od pet odsto, što nas svrstava na trećem mjestu u Evropi.

„Očekujem da se taj rast nastavi i u sljedećoj godini možda ne ovim intezitetom koji je bio. Autoput će se realizovati i u sljedećoj godini, započeti projekti u sektoru turizma će se raditi, oprivodi se kraju veliki projekat energetskog kabla i postavljanje visokonaponske mreže od Tivta do Pljevalja. Naša turistčka privreda će i dalje rasti i očekujemo izgradnju novih hotela, razvoj naših infrastrukturnih projerkata na sjeveru posebno kada su u pitanju naši Ski centri“, rekao je on,

U prošloj godini povećana je spoljnotrgovinska razmjena 12 odsto. Predsjednik Privredne komore taj problem stavlja na spisku prioriteta za ovu godinu.

„Naš partner najveći i u uvozu i izvozu je Srbija. Mi u Srbiju iѕvozimo 38 odsto našeg ukupnog izvoza ali zato i uvozimo preko 450 miliona. Drugo naše izvozno tržište je Mađarska, BiH, dok drugo uvozno tržište je Kina, a sljedeće je Njemačka. Uvozimo opremu, mašine, električna ulja i građevinskih materijala koji su potrebni za izgradnju infrstrukturnih projekata“.

Regionalno povezivanje jedan je od ključnih preduslova za što bolje funkcionisanje zemalja Zapadnog Balkana.

„Dugo zadržavanje na carinama, nepriznavanje sertifikata. Recimo jedan dan zadržavanje robe na carine poskupljuje jedan odsto njenu vrijednost. Imamo i u dijelu regiona izgrađene autoputeve, prođete 200 km za dva sata ali da ostanete 6-7 sati na graničnom prelazu. Potrebno je uraditi infrastrukturu ali je potrebno ubrzati i promet preko granice“, rekao je on.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *