Eurofond gubi još pola miliona

Apelacioni sud u ponovljenom postupku potvrdio je presudu Privrednog suda iz novembra prošle godine prema kojoj za šest nesaglasnih akcionara Zatvorenog investicionog fonda Eurofond treba da bude isplaćeno nešto manje od pola miliona eura.

Prema podacima iz presude objavljene na sajtu Apelacionog suda, ukinut je samo dio presude prvostepenog suda vezan za dio troškova postupka o kojima će Privredni sud morati ponovo da odlučuje.

Presudu je u posljednjoj sedmici decembra donijelo Vijeće Apelacionog suda kojim je predsjedavao Ramo Striković, a u kojem su još bile sudije Katarina Đurđić i Marijana Pavićević, izvjestilac u ovom predmetu.

Od 161 nesaglasnog akcionara ZIF Eurofond njih skoro 70 prvobitno je prije nekoliko godina godina tužilo fond i Društvo za upravljanje fondom Euroinvest. Nesaglasni akcionari potraživali su ukupno čak oko 5,8 miliona eura, a jedan dio njih koji nijesu pokretali parnicu, u međuvremenu su djelimično ili u potpunosti isplaćeni.

Apelacioni sud različito je postupao u sudskim postupcima, sve dok Vrhovni sud Crne Gore polovinom prošle godine nije unificirao praksu zauzimanjem stava da se isplata vlasničkog uloga jedino može tražiti od ZIP Eurofonda, a ne od društva za upravljanje. Apelacioni sud je tražio da se u ponovljenim sudskim postupcima isprave nepravilnosti. Privredni sud je podsjetimo u posljednjem kvartalu 2018. donio i novu prvostepenu presudu u korist 20-tak nesaglasnih akcionara koji potražuju oko 660 hiljada eura. Za sve nesaglasne akcionare koji su tužili ZIF Eurofond i sad čekaju na sprovođenje donijetih presuda neizvjesno je da li uopšte ima imovine da se prinudno ili putem izvršenja naplati njihovo potraživanje.

U postupku izvršenja sudske presude donijete u korist jednog malog akcionara ZIF Eurofond i naplate potraživanja u iznosu od 73.446 eura od tog fonda, javna izvršiteljka Snežana Pavličićzakazala je danas prodaju placa fonda u Bečićima, površine 475 kvadrata.

566 dana ili godinu i po u blokadi je žiro-račun ZIF Eurofond a povjerioci tom mjerom ne mogu da naplate 276 hiljada eura. Eurofond od početka 2017. godine, prema objavljenim izvještajima, nema nijedan euro poslovnih prihoda. Tokom 2017. na računima je bilo gotovine od 2,4 miliona, ali su na kraju godine ostala svega 62 eura.

(Vijesti online)

Check Also

Popunjenost smještajnih kapaciteta u Kotoru na 92 odsto u odnosu na 2019.

U Kotoru je do danas ostvareno oko 92 odsto turističkog prometa iz 2019. godine, kazao …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *