Raspisana potjernica za Kneževićem: Sa IBM na račune povezanih firmi prenijeli 17 miliona?

1 komentar

Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević i četvoro njegovih saradnika terete da su sa računa IBM na račune povezanih kompanija u okviru Atlas grupe prenijeli 17 miliona eura, saznaje Pobjeda iz više izvora.

Novac je, prema informacijama lista, sa banke prebacivan na račun kompanije Global karbon kojoj je izvršna direktorica bila Biljana Bašović, a potom na račune firmi čiji su direktori ili ovlašćeni zastupnici bili Đorđe Đurić, Marko Nikolić i Brankica Bašović u periodu od 2008. do 2010.

Global karbon je firma koju je osnovala Kneževićeva Invest banka Montenegro i ta je kompanija i sada aktivna. Marko Nikolić je 2008. radio u Atlas investu, potom je bio CFO (chief financial officer) u Atlas grupi, pa tri godine zamjenik izvršnog direktora Atlas banke i od septembra 2017. glavni izvršni direktor te banke.

Đorđe Đurić je u periodu koji istražuje Specijalno tužilaštvo bio direktor Atlasmont fonda sve do naimenovanja za glavnog izvršnog direktora Atlas banke krajem 2013.

Brankica Bašović je dugogodišnja Kneževićeva saradnica u više kompanija u okviru grupe, kao što su Attika land i Mogren hill.

Centralna banka je uvela privremene mjere u IBM i Atlas banku u decembru prošle godine i naimenovala privremene upravnike Tanju Terić i Milana Remikovića. Međutim, 4. januara ove godine u IBM je uveden stečaj, a za stečajnog upravnika naimenovan je Milan S. Rakočević.

Ocijenjeno je da Atlas banka može da preživi ukoliko bude dokapitalizovana.

Četvoro Kneževićevih saradnika krajem decembra saslušano je pred specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević i njima je određeno zadržavanje od 72 sata. Međutim, vijeće Višeg suda nije prihvatilo prijedlog Tužilaštva da im se odredi pritvor od 30 dana i oni su nakon saslušanja pušteni da se brane sa slobode.

Tužilaštvo u dokaznoj građi, prema saznanjima Pobjede, ima iskaz jednog od osumnjičenih koji je objasnio kako su sporni poslovi bili obavljani.

Za Duškom Kneževićem raspisana je nacionalna potjernica jer je nedostupan Specijalnom državnom tužilaštvu.

Raspisivanje potjernice uslijedilo je jer je policija po nalogu Tužilaštva utvrdila da se Knežević ne nalazi na adresama koje su prijavljene kao mjesto njegovog boravka.

Nakon što policija utvrdi da nije u Crnoj Gori o tome će obavijestiti Specijalno tužilaštvo koje je donijelo naredbe za sprovođenje istrage protiv Kneževića i njegovih saradnika.

Sljedeći korak Tužilaštva je zahtjev Višem sudu da odobri raspisivanje međunarodne potjernice. Ako bude donešena naredba o raspisivanju potjernice o tom zahtjevu Uprava policije obavještava Ministarstvo pravde i traži njihovu saglasnost. Po dobijanju saglasnosti kancelarija Interpola raspisuje potjernicu.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Knežević i četvoro njegovih saradnika terete da su sa računa IBM na račune povezanih kompanija u okviru Atlas grupe prenijeli 17 miliona eura, saznaje Pobjeda iz više izvora. A jedini izvor Mire Milovic Popovic upravo onaj koji je morao sve da ovo kontrolise i spriječi – Radoje Zugic.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *