Radulović: U turizam ulažemo 320 miliona eura

Dodajte komentar

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su zadovoljni prošlogodišnjom sezonom i po prvi put ostvarenom milijardom eura prihoda. Kako je kazao resorni ministar Pavle Radulović, izdata su mišljenja za tehničku dokumentaciju za 16 novih hotela u pet primorskih gradova.

“Za sada je procijenjena vrijednost u turističke objekte u ovoj godini 320 miliona eura. Vrlo smo zadovoljni impresivnim rekordima koje smo prošle godine ostvarili na polju turizma, prije svega u prihodima i broju turista, kojih je bilo 2,1 milion, 100 hiljada više nego 2017.”, kazao je Radulović.

U hotelima, dodao je, prvi put u istoriji crnogorskog turizma, boravilo je milion turista dok je za deset mjeseci ostvareno četiri miliona noćenja.

“Poseban uspjeh je što je ljetnja sezona završena u novembru, a 25. decembra otvorili smo zimsku sezonu, što znaci da je znatno produžena, uglavnom zahvaljujuci velikim turoperatorima. Ponosni smo i na činjenicu da su, što se tiče hotelskih kapaciteta, 51 odsto kategorije četiri i pet zvjezdica, što je povećanje od šest odsto”, rekao je Radulović i najavio rast svih parametara ove godine, uzimajući u obzir povećanje smještajnih kapaciteta, broja destinacija sa kojima je Crna Gora povezana aviosaobraćajem i veće interesovanje turista van glavne sezone.

Strateški cilj je da Crna Gora postane visokokvalitetna cjelogodišnja destinacija. Ministar smatra da su dobro započeli proces legalizacije bespravno sagrađenih objekata. Za legalizaciju se prijavila 51.000 gradana.

“Naš cilj jeste da dobijemo uređeniji prostor od onog koji je trenutno devastiran bespravno sagrađenim objektima. Avionsko snimanje je završeno, a nakon preklapanja podataka sa 3-D orto-foto snimka, katastarskih i podataka o prijavljenim objektima, imaćemo preciznu evidenciju bespravno sagrađenih objekata”, istakao je Radulović, koji nije zadovoljan dinamikom kojom pojedine opštine rješavaju pristigle zahtjeve za legalizaciju i najavljuje da će im ponuditi tehničku pomoć radi ubrzanja ovog procesa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *