“Cijene goriva u Crnoj Gori ispod ispod regionalnog prosjeka”

Dodajte komentar

Cijene eurosupera 95 i eurodizela u Crnoj Gori su, nakon pojeftinjenja svih vrsta naftnih derivata u četvrtak za četiri do šest centi, ispod prosjeka u državama regiona, pokazuju podaci iz Biltena Ministarstva ekonomije.

Savjetnik u Direktoratu za energetiku u Ministarstvu Tihomir Milatović kazao je da su sadašnje vrijednosti naftnih derivata na relativno niskom nivou, ali se ne mogu davati bilo kakve prognoze o njihovom kretanju u budućem periodu.

“Vrijednosti naftnih derivata na svjetskom tržištu bile su u padu sredinom oktobra prošle godine, što je uticalo na kontinuiran pad maloprodajnih vrijednosti naftnih derivata i u Crnoj Gori. Prethodnih godina imali smo slične slučajeve kada smo u određenim vremenskim periodima imali padove, ali i značajne poraste vrijednosti naftnih derivata na svjetskom trzištu, iz raznih razloga”, rekao je Milatović Mini biznis.

Zahvaljujući domaćem zakonu, kako je naveo, maksimalno dozvoljena maloprodajna cijena eurodizela u Crnoj Gori je niža od prosječne cijene u svim susjednim zemljama pojedinačno, uključujući i tradicionalno najjeftiniju BiH.

“Do kada će to biti zavisi i od kretanja cijena na veleprodajnom tržištu, ali i od poslovnih odluka naftnih kompanija u susjednim državama”, poručio je Milatović.

Prema novim podacima iz Biltena resornog ministarstva, litar eurosupera 95 u Crnoj Gori košta 1,2 eura, Srbiji i Hrvatskoj po 1,22, a u Albaniji 1,48 eura. Litar eurosupera 95 jeftiniji je u BiH, gdje košta 1,18 i Makedoniji, gdje je njegova cijena 99 centi, što je ujedno i najniže u Evropi. Eurodizel u Albaniji košta 1,47 eura, Srbiji 1,34, Hrvatskoj i BiH po 1,21 euro, dok je za njegov litar u Makedoniji potrebno izdvojiti 95 centi.

(Dnevne novine)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *