Novo slabljenje dolara

Dodajte komentar

Dolar je u petak oslabio prema korpi najvažnijih valuta jer su nakon novih izjava predsjednika Feda Jeromea Powella ulagači uvjereni da američka centralna banka neće tako skoro povećati ključne kamatne stope, ako će uopšte.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je jutros 0,17 posto, na 95,37 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,1 posto, na 108,25 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, za 0,2 posto, pa je cijena eura dostigla 1,1520 dolara.

Dolar se našao pod pritiskom nakon što je u četvrtak na Ekonomskom klubu u Washingtonu predsjednik Feda Jerome Powell ponovio kako će centralna banka biti strpljiva po pitanju kamata, s obzirom na rizike po ekonomiju i slabljenje inflacije.

Euro, sa druge strane, posljednjih dana osjetnije oscilira, što je, s jedne strane, posljedica slabljenja dolara, ali i, s druge strane, naznaka slabljenja ekonomije eurozone.

Evropska centralna banka okončala je prošle godine dio poticajnih monetarnih mjera i nedavno poručila da bi u drugoj polovici ove godine mogla povećati kamatne stope.

No, s obzirom na usporavanje rasta ekonomije eurozone i nisku inflaciju, većina trgovaca očekuje da će ECB i u 2019. godini voditi popustljivu monetarnu politiku, pa nema posebnih razloga za jačanje evropske valute.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *