Etihad otkazuje kupovinu aviona i otpušta pilote

Bliskoistočna aviokompanija Etihad Ervejz otkazala je narudžbinu za kupovinu svih 10 Erbas A320neo aviona, objavio je proizvođač.

Etihad je u rekonstrukciji koja uključuje i procjenu flote i stanje kapaciteta, prenio je FlightGlobal. Kompanija je, kako se navodi na ovom sajtu, naručila 10 A320neo i 26 A321neo letjelica, ali je odustala od manjeg broja, dok porudžbina za A321neo aviona i dalje važi.

Etihad je poručio 36 uskotrupnih aviona sa jednim prolazom u novembru 2013. kao deo opsežnijeg dogovora za kupovinu 87 letjelica, uključujući i 50 A350s i teretni avion A330. Etihadove neizmirene obaveze prema Erbasu krajem decembra obuhvatale su 22 A350-1000s, 40 A350-900s i 26 A321neo.

Etihad je vlasnik 49 odsto Er Srbije koja bi, prema ugovoru, trebalo da dobije 10 novih aviona.

Takođe, prema navodima neimenovanih izvora, Etihad planira da otpusti 50 pilota do kraja ovog mjeseca nakon velikog gubitka uknjiženog prošle godine.

Kako su za Rojters izjavila dva neimenovana izvora koja su imala uvid u internu prepisku, Etihad, koji zapošljava 2.065 pilota, ima oko 160 pilota viška i otpustiće 50 do kraja januara.

Kako tvrde, to se navodi u obavještenju koje je avio-kompanija proslijedila pilotima, tvrde izvori britanske agencije.

Portparolka Etihada je u izjavi za Rojters rekla da je u toku preispitivanje kapaciteta odjeljenja za letačke operacije i da će bilo kakvo smanjenje broja zaposlenih vjerovatno biti minorno.

Etihad je, takođe, u svom dopisu naveo da je uknjižio “značajan gubitak” prošle godine i da će se takva situacija nastaviti i u 2019. godini, navodi Rojters, dodajući da avio-kompanija tek treba da objavi finansijske rezultate za 2018. godinu.

Check Also

Položen kamen temeljac hotela „Durmitor“ na Žabljaku (video)

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, vlasnik kompanije Durmitor Hotel and Villas, Petros Statis i predsjednik Opštine Žabljak Veselin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *