Deutsche Bank dijeli mnogo manje bonuse

Zaposlene u investicionom odjeljenju najveće njemačke banke Deutsche Bank (DB) ove godine očekuje dvocifren pad iznosa bonusa nakon jedne od najlošijih poslovnih godina od finansijske krize iz 2008. godine.

“Iznos predviđen za bonuse izgleda prilično zastrašujuće i značajno je niži”, otkriva Financial Timesu jedan menadžer banke koji je upoznat s procesom nagrađivanja. Jedan drugi izvor ističe kako će bonusi u pojedinim područjima biti srezani između 15 i 20 posto u odnosu na prošlu godinu.

Inače, konačni iznos namijenjen za bonuse još nije određen. Naime, banka će 1. februara objaviti preliminarne rezultate za 2018. godinu, a konačan iznos bonusa objaviće 22. marta kada će i predstaviti godišnji izvještaj.

Portparol banke odbio je da komentariše medijske navode. Podsjetimo, prošle je godine Deutsche Bank isplatio ukupno 2,2 milijarde eura za nagrade zaposlenima.

Investiciono bankarstvo DB-a prošlo je unazad nekoliko godina pravu golgotu. Prošle je godine dodatno smanjen tržišni udio, a u trećem tromjesečju zabilježen je pad prihoda od 15 posto.

U namjeri kontrole troškova izvršni direktor Christian Sewing je odlučio u maju da optusti 25 posto zaposlenih u odjeljenu za trgovanje hartijama od vrjednosti koje donosi 15 posto prihoda.

Check Also

Institutu “Dr Simo Milošević” od države godišnje 3,8 miliona eura

Kupac većinskog paketa Instituta “Dr Simo Milošević” iz Igala platiće državi 10 miliona eura za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *