10 posljedica blokade američke administracije: Brodovi stoje, kompanije gube 200 miliona dolara dnevno

Američka privreda sve više osjeća posledice blokade rada savezne vlade koja ne funkcioniše još od 22. decembra zbog odbijanja demokrata da glasaju za budžet koji uključuje i pet milijardi dolara za gradnju zida na granici sa Meksikom, za šta se zalaže predsednik SAD Donald Tramp.

Zbog blokade rada vlade trpe kompanije, investitori i potrošači. Evo koje su najveće ekonomske posljedice prestanka rada američke vlade:

1. Pomršeni računi investitorima

Dokle god traje blokada rada vlade, Komisija za hartije od vrijednosti ne može da odobri prodaju dionica. Bankari i investitori se već žale zbog odloženih inicijalnih javnih ponuda (IPO), a sve veći broj kompanija kaže da ih je to što Komisija za hartije od vrijednosti ne može da obavlja svoj posao prisililo da odlože planove za prikupljanje kapitala, pa tako i ukupno poslovanje.

2. Udar na tržište nekretnina

Tržište nekretnina u SAD-u, koje je već izgubilo vrijednost, takođe je pogođeno blokadom rada vlade. Prema istraživanju Nacionalne asocijacije za nekretnine, oko 20 odsto agenata koje su isptivali, rekli su da imaju klijente koji su na neki način bili pogođeni.

3. Nema zvanične statistike

Zatvaranje američke vlade baca neke ključne ekonomske mere u mrak jer prisiljava analitičare da se fokusiraju na alternativne podatke kako bi procijenili efekte trgovinskog rata i tempo rasta posljednjih par nedjelja. Glavni ekonomisti američke administracije kažu da “u velikoj meri lete naslijepo”. Većina ključnih izvještaja, uključujući podatke o izvoznoj prodaji, je zaustavljena.

4. Brodovi stoje, blokirane i farmaceutske kuće

Djelimično zatvaranje američke vlade usidrilo je ribarske brodove na Aljasci, odložilo javne sastanke oko izgradnje vjetroparka na obali Masačusetsa i blokiralo farmaceutske kompanije da traže odobrenje za nove lijekove.

5. Odložen povraćaj poreza

Poreska uprava izdaje povraćaj poreza poreskim obveznicima čak i ako se blokada američke vlade proteže na period podnošenja prijava. Samo za dvije nedjelje je, po ovom osnovu, potražnja više od 18,3 miliona ljudi iznosila oko 12,6 milijardi dolara. Bez prave kotrole podnosioca prijava, ovako veliki izdaci mogu pretstavljati gubitak za budžet SAD.

6. Problemi za poljoprivredu

Blokada američke vlade znači i da će Ministarstvo poljoprivrede odložiti objavljivanje nekoliko važnih izvještaja o kretanju na tržištu i to u vrijeme kada poljoprivrednici donose odluke o sadnji za predstojeću sezonu.

7. Gubi se 200 miliona dolara dnevno

Kompanije koje su na neki način pod kontrolom federalne države, a bave se, na primjer, obezbjeđivanjem nadogradnje komunikacionih sistema i sistema vazdušnog saobraćaja, operatori softvera i slično, mogli bi da izgube više od 200 miliona dolara dnevno. To je posljedica odlaganja prihoda usled djelimične blokade rada vlade, a na osnovu podataka koje je prikupio Bloomberg.

8. Dozvole na “stendbaju”

Avio-kompanije ne mogu da dobiju dozvolu da dodaju nove avione svojim flotama. Hipotekarni zajmodavci ne mogu da verifikuju prihode zajmoprimaca, dok pivari ne mogu da prodaju nova piva jer su im za takve poteze potrebna odobrenja vlade. To je posljedica zatvaranja, odnsono blokade, čak zatvorila devet glavnih odjeljenja savezne vlade.

9. Pad BDP za oko 0,2 odsto mesečno

Nastavak djelimičnog zatvaranja vlade smanjiće ekonomsku proizvodnju SAD-a za oko 0,1 odsto svake dvije nedjelje. Procjena Bijele kuće je da bi BDP u prvom kvartalu mogao da se smanji za oko desetinu.

10. Procjena usjeva nemoguća

Prestanak rada vlade odlaže i objavljivanje mjesečnih podataka o poljoprivredi, a firme za prognoziranje i trgovci pokušavaju da to nadoknade oslanjajući se na sopstvene prognoze.

(Blic)

Check Also

Mtel: Za 12 godina – 12 najboljih modela telefona po najpovoljnijim cijenama

Povodom 12 godina uspješnog poslovanja u Crnoj Gori kompanija m:tel je od sjutra pripremila 12 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *