Poreska uprava pripremila još 400 prijedloga za stečaj

Dodajte komentar
Poreska uprava

Poreska uprava je donijela 1.200 rješenja za ukidanje reprograma poreskog duga firmama u kojima su prijavljena 1.334 radnika. Privrednom sudu podnijeli smo prijedloge za 42 stečaja i imamo još 400 predmeta spremnih za predlaganje stečaja, kazao je Pobjedi direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša.

Naveo je da će stečaj predložiti za sve obveznike kojima su ukinuta rješenja o reprogramu i naveo da najviše tih firmi duguje porez i doprinose.

“U velikoj mjeri se radi o preduzećima koja duže ne posluju, pa njihov stečaj neće ugroziti tržište rada. Naprotiv, oslobodiće se nelikvidnih preduzeća koja narušavaju tržišnu utakmicu”, ocijenio je direktor Poreske uprave.

Za dvije godine primjene zakona o reprogramu naplaćeno je 44,8 miliona eura duga. Među 1.200 ukinutih rješenja o reprogramu, polovina se odnosi na obveznike sa Crne liste, a njihov ukupni dug je 41.9 miliona, od čega je 5,6 miliona kamata.

“Prema analizi od kraja novembra, 2018. godine nivo dospjelog duga smanjen je za 25 miliona i u ovom momentu iznosi 420 miliona eura. Treba pomenuti i da je tokom prethodne tru godine ukupan dug smanjen za 167 miliona eura”, objasnio je Mugoša i dodao da će se taj trend nastaviti i u ovoj godini.

On je rekao da se 40 odsto duga odnosi na porez i doprinose na zarade.

“Po ovom osnovu prošle godine dug je smanjen za 12,5 miliona eura, a u protekle tri godine za 150 miliona. To, uz činjenicu da naplata poreza i doprinosa bilježi rast iz godine u godinu, ukazuje da napori Poreske uprave i ostalih službi da se unaprijedi poreska disiplina na tržištu rada postepeno daju rezultate”, kaže direktor Poreske uprave.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *