Naslovne strane dnevnih novina za 10. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dnevne novine

Crna Gora idealna za turske investitore

Turski investitori trenutno teško da mogu naći bolju destinaciju za širenje poslovanja nego što je Crna Gora, poručio je predsjednik Vlade, Duško Marković, u intervjuu renomiranom turskom novinaru i direktoru turske televizije i magazina Turkomani, Kazimu Kilinču, čije djelove je prenijela RTCG. Interesovanje turskih kompanija za investiranje u Crnu Goru sve je veće, ocijenio je Marković, dodajući da se gotovo svakodnevno predstavnici ključnih resora crnogorske privrede sastaju sa novim zainteresovanim potencijalnim investitorima iz Turske.

Prva aukcija zapisa u 2019.

Aukcija državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijednih 18 miliona eura i prva ovogodišnja, biće održana sjutra. Iz Centralne banke (CBCG) su saopštili da se ponude mogu dostavljati do petka do 12 sati.

Ulaganjem u sjever bliži smo strateškom cilju

Nakon odlične prošlogodišnje predsezone i uspješne sezone, postsezona je takođe pokazala da Crna Gora sigurno ide ka realizaciji strateškog cilja, a to je da bude cjelogodišnja turistička destinacija, kazala je za agenciju Mina-business direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak-Kukavičić i potcrtala da je time ostvaren rekord u pogledu trajanja sezone.

Dan

EPCG može povećati cijenu struje do kraja godine

Cijena na regionalnoj berzi u Budimpešti veća je za preko 50 odsto u odnosu na onu koju trenutno plaćaju potrošači u Crnoj Gori. Dugoročno posmatrano, ukoliko ovako visoke cijene potraju na energetskim tržištima Evrope, prije ili kasnije mora doći do usklađivanja domaćih cijena sa tržišnim
Elektroprivreda (EPCG) nije iskoristila svoje zakonsko pravo, tj. nije tražila povećanje cijena svojih usluga od 1. januara za šest odsto, što bi dovelo do povećanja ukupne cijene električne energije za tri procenta. Ipak, kako je za “Dan potvrdio predsjednik Odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE) Branislav Prelević, EPCG može da traži povećanje cijene svojih usluga za šest odsto bilo kad tokom 2019. godine.

Za pet godina uveden stečaj u 2.748 preduzeća

Ove godine bi sudeći po najavama iz Poreske uprave broj stečajnih postupaka koje će uvesti Privredni sud trebalo da bude znatno veći. Direktor PU Miomir M. Mugoša kazao je za “Dan da će u ovoj godini tražiti uvođenje stečaja u hiljadu kompanija po osnovu nepoštovanja rješenja o reprogramu poreskog duga. Imajući u vidu činjenicu da jedan broj obveznika kasni s izmirivanjem reprogramiranih i tekućih obaveza dosad smo donijeli preko 1.200 rješenja kojima se ukidaju rješenja o reprogramu, i to kod poreskih obveznika koji nijesu poštovali odredbe gore navedenog propisa, od čega se preko 50 odnosi na obveznike sa Crne liste.

Penzioneri zreli za žute prsluke

Predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije PIR Momo Joksimović kazao je da ministar finansija Darko Radunović izjavom da su obezbijedili povećanje penzija vrijeđa zdrav razum i da je zrelo da penzioneri obuku žute prsluke. Penzioneri se pitaju na koji period se odnosi taj rast, da li od 2013. do 2018. godine, kada su penzije, kako reče ministar rada i socijalnog staranja, godišnje rasle “po jedan euro, ili za period 2017. i za 2018. godinu, kako saopšti direktor Fonda PIO, da su penzije povećane 1,55 odsto, pa su najmanje penzije od 125 eura povećane dva eura, a one ispod 100 eura, povećane su jedan euro ili čak i manje rekao je Joksimović.

Pobjeda

Izbrisan Western Balkan investment fond

Western Balkan investment fond izbrisan je iz registra Centralnog klirinškog depozitarnog društva, saopšteno je iz Montenegroberze. To je urađeno, kako su objasnili, nakon usklađivanja podataka sa Centralnim registrom privrednih subjekata.

Pripremili još 400 prijedloga za stečaj

Poreska uprava je donijela 1200 rješenja za ukidanje reprograma poreskog duga firmama u kojima su prijavljena 1.334 radnika. Privrednom sudu podnijeli smo prijedloge za 42 stečaja i imamo još 400 predmeta spremnih za predlaganje stečaja kazao je Pobjedi direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša.

Kursne razlike odvele u minus brodarske kompanije

Obje brodarske kompanije su u prva tri kvartala prošle godine poslovale negativno. Izvršni direktori Crnogorske i Barske plovidbe tvrde da je to posljedica kursnih razlika, odnosno pariteta eura i dolara. I lani je Vlada platila dvije rate kredita od 5,8 miliona dolara za kupovinu dva broda Crnogorske plovidbe, dokje Barska plovidba sama platila svoju ratu od 2,5 miliona dolara kineskoj Exim banci za svoja dva broda.

Vijesti

Dažbine su prevelike, potrebna su stvarna, a ne kozmetička rješenja

Ekonomija realnog sektora čini pokretačku snagu razvoja Crne Gore i kao takva zahtijeva punu podršku kreatora politika na svim nivoima upravljanja. Imajući u vidu započete procese, nadamo se da je došlo vrijeme da nadležni konačno i djeluju u tom pravcu, kazala je u intervjuu za Vijesti predsjednica Unije poslodavaca Svetlana Vuksanović

Nisam uzela ni cent, samo sam slušala direktora

Nekadašnji kreditni referent u nikšićkoj filijali Crnogorske komercijalne banke (CKB) Maja Ćirić (46) tvrdi da je isključivo po nalogu bivšeg direktora te poslovnice Radoslava Nikčevića (53) prebacivala novac sa jednog na drugi račun, odobravala fiktivne kredite i potpisivala ugovore o spornim kreditima.
Ona je to saopštila juče na saslušanju u Specijalnom državnom tužilaštvu, u postupku u kom je dobila status svjedoka saradnika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *