Fiat Chrysler mora da plati 700 miliona dolara kazne

Dodajte komentar

Fiat Chrysler Automobiles NV platit će više od 700 miliona dolara kako bi riješio tužbe američkog ministarstva pravosuđa i vlasnika dizel vozila zbog tvrdnji da je koristio nelegalni softver koji je prikrivao stvarne nivoe štetnih emisija njegovih 104.000 dizelskih vozila.

Fiat Chrylsler od tog iznosa 311 miliona dolara platiti američkim i kalifornijskim regulatorima, oko 75 miliona dolara državama koje istražuju više nivoe emisija, kao i dodatna sredstva za nadoknadu viška emisija iz starijih dizelskih automobila. Takođe će platiti 280 miliona dolara za nagodbu s vlasnicima vozila, rekli su izvori za Reuters.

Fiat Chrysler je demantovao bilo kakvu sloupotrebu, saopštivši ranije da nikad nije bilo pokušaja da se stvori softver kojim bi se kršila pravila o emisijama.

Očekuje se da će Robert Bosch GmbH, njemački dobavljač auto-dijelova koji je izradio neke dijelove dizelskog motora Fiat Chryslera, saopštiti kako će podmiriti troškove tužbe američkim vlasnicima u visini od 30 miliona dolara.

Američko Ministarstvo pravosuđa tužilo je Fiat Chrysler u maju 2017. godine zbog ilegalnog korištenja softvera kojim se prikrivaju više emisije štetnih plinova u 104.000 američka dizelska vozila, modela iz razdoblja od 2014. do 2016.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *