Euro prema dolaru na najvećem nivou u tri mjeseca

Dodajte komentar

Euro se u četvrtak zadržao na najvišem nivou prema dolaru u tri mjeseca na međunarodnim tržištima valuta budući da su zelenu novčanicu zakočili signali iz američke centralne banke o suzdržanijem pristupu daljem podizanju ključnih kamatnih stopa.

Euro je prema dolaru bio gotovo nepromijenjen u odnosu na prethodni dan i njime se trgovalo po 1,1532 dolara.

Dolarov indeks prema korpi šest ostalih ključnih svjetskih valuta takođe je bio gotovo nepromijenjen i iznosio je 95,22 indeksna boda. U srijedu je pao 0,7 posto.

U fokusu tržišta bio je zapisnik s prošle sjednice američke centralne banke koji je pokazao da je nekoliko funkcionera zagovaralo zadržavanje ključnih kamatnih stopa u 2019. godini na postojećem nivou.

Među ostalim valutama isticao se kineski juan, koji je prekoračio ključni nivo od 6,8 juana za dolar zahvaljujući nastavljenim američko-kineskim pregovorima o trgovini ali i najavljenim novim podsticajima za drugu ekonomiju svijeta.

Poboljšano raspoloženje na svjetskim tržištima zbog američko-kineskih pregovora poduprlo je i cijene nafte i drugih sirovina, pružajući time podršku valutama zemalja-izvoznica poput kanadskog dolara, koji se zadržao na najvećem nivou prema američkom imenjaku u više od mjesec dana, na 1,3230 kanadskih za jedan američki dolar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *