SAD uvode sankcije firmama koje grade gasovod “Sjeverni tok 2”

Dodajte komentar

U vrijeme kada su radovi u punom toku, na meti američke administracije su dvije evropske kompanije. Sa blokadom mogu da se suoče švajcarska grupacija “Allseas” i italijanski “Saipem”.

Kako navodi rt.com, ovo je nastavak jakog političkog pritiska nad projektom, koji Moskva definiše kao čisto ekonomski.

Prema ranije postignutom dogovoru, “Allseas” će uraditi oko 90 odsto gasovoda, dok je “Saipem” već završio svoj dio posla.

“Sjeverni tok 2” je projekat ruskog energetskog giganta Gasproma. Ova kompanija je u partnerstvu sa njemačkim naftnim i gasnim kompanijama “Vintershall” i “Uniper”, francuskom multinacionalnom “Engie”, britansko-holandskom energetskom korporacijom “Roial Dutch Shell” i austrijskom energetskom kompanijom OMV.

Trampova administracija je u više navrata izrazila svoje neslaganje sa projektom gasovoda “Sjeverni tok 2”, obećavši da će nametnuti sekundarne kazne evropskim kompanijama koje rade sa ruskim energetskim gigantom.

Američki ambasador u Njemačkoj Ričard Grenel u ponedjeljak je rekao da su firme koje rade na tom projektu “uvjek u opasnosti, jer su sankcije uvjek moguće”.

Vašington tvrdi da gasovod, koji je predviđen da teče od Rusije do Njemačke pod Baltičkim morem, a projektuje se da udvostruči postojeći kapacitet gasovoda od 55 milijardi kubnih metara godišnje, podriva evropsku energetsku sigurnost i stabilnost.

Kako je ranije projektovano, “Sjeverni tok 2” će obezbijediti tranzit za čak 70 odsto prodaje ruskog gasa EU.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *