Naslovne strane dnevnih novina za 9. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

Knežević za doprinose ostao dužan 87 hiljada

Kompanija Atlas invest, koja je u vlasništvu biznismena Duška Kneževića, nalazi se na poslednjoj Crnoj listi Poreske uprave 100 najvećih dužnika, kad su u pitanju neplaćeni porezi i doprinosi na zarade zaposlenih. Prema podacima sa Crne liste, Kneževićeva firma duguje za poreze i doprinose 87.284 eura.

Provjerićemo rad Uprave za igre na sreću

Državna revizorska institucija (DRI), odnosno sektor kojim upravljam, u ovoj godini će izvršiti tri revizije uspjeha i to u oblasti zaštite životne sredine, priređivanja igara na sreću i radnih odnosa, dok će kolege iz sektora V izvršiti kontrolnu reviziju JP Regionalni vodovod Crnogorsko primorje, kazao je u intervjuu za “Dan član Senata DRI Branislav Radulović. On je naveo da je Senat DRI u decembru usvojio godišnji plan revizija za 2019. godinu, ali on predstavlja poslovnu tajnu do trenutka kada se donese odluka o vršenju revizije i subjekat revizije ne obavijesti o početku revizije. To je slučaj sa revizijama uspjeha koje je Radulović najavio, a gdje će u fokusu biti rad Agencije za zaštitu životne sredine i Uprave za igre na sreću.

Čedo gradi dok se planovi prave

U Herceg Novom je održana druga po redu javna rasprava o izmjeni i dopuni Studije lokacije Sektora pet, zona A Opština Herceg Novi, čiji je obrađivač Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT). Ivan Nedović, prestavnik MORT-a, u uvodnoj riječi naglasio je da je riječ o posebnom planu za obalno područje, koje zahvata dio priobalja Kumbora. Ukupna površina ovog prostora je oko 26.000 kvadrata, od čega se za površinu namijenjenu građevinskim radovima odnosi oko 20.000 kvadrata. To je površina koju čini 4,8 hektara kopna, a ostalo je vodeni morski akvatorijum.

Dnevne novine

Veća prava klijenata i žiranata

Zaštita prava klijenata i žiranata banaka i mikrokreditnih finansijskih institucija (MFI) značajno je unaprijeđena u odnosu na prethodne godine, čemu su doprinijela nova zakonska rješenja, ocijenio je bankarski ombudsman Halil Kalač. Instituciji na čijem je čelu prošle godine se obratilo 470 klijenata i žiranata ili pet odsto manje nego 2017, najviše kako bi dobili savjet ili pojašnjenje u vezi sa poslovanjem banaka i MFI. Oni koji su smatrali da su povrijeđena njihova prava, upućeni su na pokretanje internog postupka.

OPRAVDALI SMO STATUS NAJAŽURNIJEG SUDA U DRŽAVI

“Privredni sud Crne Gore je i u 2018. godini obezbijedio strankama koje pristupaju sudu očekivanu pravnu sigurnost, a svojom ažurnošću opravdao ulogu najefikasnijeg i najažurnijeg suda u državi posljednjih godina”, kazao je u intervjuu Dnevnim novinama predsjednik Suda Blažo Jovanić. Jovanić podsjeća da je Privredni sud bio najažurniji sud u crnogorskom sudstvu i u 2016. i u 2017. godini, prema mjerilima CEPEJ (Evropska komisja za efiksanost pravosuđa), sa stopom ažurnosti od 109,27%, odnosno 112,86 %.

Za praznike se tražilo mjesto više

Tokom novogodišnjih praznika, zabilježili smo rekordnu posjećenost, a naši gosti pretežno su bili iz Crne Gore, ali i iz Albanije, Slovenije, Hrvatske, Austrije i Njemačke, kazao je direktor Ski-centra Savin kuk Milutin Tomić. U izjavi za Infobiro on nije krio zadovoljstvo brojem onih koji su dolazili na Žabljak da uživaju na snijegu. “Svakog dana tokom novogodišnjih praznika imali smo od hiljadu do hiljadu i po posjetilaca, kako skijaša tako i gostiju koji su koristili naše ugostiteljske objekte”, precizirao je on.

Pobjeda

Biznis koče skupi krediti

Nelikvidnost, otežana naplata potraživanja i određeni porezi još predstavljaju glavne probleme za poslodavce u Crnoj Gori, zbog čega treba aktivno nastaviti eliminisanje biznis barijera i stvarati što podsticajniji ambijent, ocijenio je izvršni direktor Montenegro biznis alijanse (MBA) Zoran Vulević u intervjuu agenciji Mina biznis.

Za tri godine operatori investirali 250 miliona

U tri prethodne godine operatori su u elektronske komunikacije investirali 250 miliona eura, saopštio je Pobjedi izvršni direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) Darko Grgurović. On smatra daje lani nastavljen pozitivan trend razvoja ovog sektora kako po pitanju razvoja infrastrukture tako i pružanja usluga.

Krajem godine zakon o sanaciji banaka

Centralna banka će ove godine nastaviti usaglašavanje regulatornog okvira sa međunarodnim standardima. Ključno će biti donošenje zakona o sanaciji banaka i o kreditnim institucijama. Pobjedi je iz Centralne banke rečeno da se očekuje da parlament usvoji ove zakone krajem godine.

Vijesti

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *