Itlijanska vlada pomaže još jednu posrnulu banku

Dodajte komentar

Italijanska vlada odobrila je u ponedeljak mjere pomoći posrnulom zajmodavcu Banca Carige nakon neuspelog pokušaja prikupljanja kapitala i odluke Evropske centralne banke (ECB) o imenovanju privremenih upravljača.

Carige je od 2014. godine prikupio 2,2 milijarde eura kapitala, nagomilavši paralelno 1,5 milijardi eura gubitaka uglavnom zbog nenaplativih kredita.

Bančini su problemi najvećim dijelom povezani s lošim upravljanjem i pretjeranom izloženošću slaboj italijanskoj privredi.

U decembru su dioničari Carigea odbili predlog uprave o izdanju novih dionica u vrijednosti 400 miliona eura. Izdanje je bilo ključni element plana restrukturiranja koji je odobrila Evropska centralna banka, pri čemu je u proteklih pet godina uprava za tim instrumentom posegnula već tri puta.

Negativan odgovor dioničara rezultirao je ostavkama većine članova uprave.

ECB nadzire poslovanje Carigea a od bančine uprave traže da dovrši plan jačanja kapitala i pronađe partnera radi spajanja poslovanja.

Prošle srijede imenovali su Fabija Innocenzija, Pietra Modiana i Raffaelea Lenera privremenim upravnicima sa zadatkom očuvanja stabilnosti Carigea.

Iz vlade su poručili da je cilj njihovih mjera pružanje podrške upravnicima u ostvarivanju tog cilja.

Carige će dobiti „određena državna jamstva” ili „finansijska sredstva” od italijanske centralne banke, navodi se u saopštenju sa sjednice vlade.

Italijanski tržišni regulator Consob obustavio je trgovanje deonicama Carigea čija je vrednost naglo pala nakon odbijanja predloga uprave o prikupljanju dodatnog kapitala.

U protekla tri mjeseca njihova je cijena na milanskoj berzi pala gotovo 90 odsto, navodi AFP.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *