Analitičar koji je predvidio prošlu krizu upozorava na novu

Džejms Stak, finansijski analitičar koji je predvidio i posljednju veliku krizu na tržištu, uočio je neke zabrinjavajuće znakove. Smatra da tržištu nekretnina preti rizik da doživi najgoru godinu od 2008.

Stak je u telefonskom intervjuu za Blumberg rekao da očekuje da će prodaja nekretnina nastaviti da usporava u sljedećih 12 i više mjeseci.

“Postoji i značajan rizik za cijene nekretnina ako dođe do recesije”, naveo je Stak koji je još prije godinu dana upozoravao da će rast kamatnih stopa uticati na to da će građanima nekretnine biti manje dostupne.

Godinu dana kasnije imamo podatak da je u novembru kupovina nekretnina u SAD pala za 7,7 posto, te da je povjerenje potrošača u decembru zabilježilo pad.

Stak kaže da je prerano tvrditi čeka li nas još jedan nekretninski mjehur. To će zavisiti od opšte situacije u privredi. “Nažalost, mjehur možemo sa punom sigurnošću prepoznati tek kada nam se dogodi”, objašnjava.

Naglasio je da trenutna snaga ekonomije doprinosi snazi tržišta nekretnina, ali i upozorio da je šteta već pričinjena.

“Čak i ako kamatne stope na hipotekarne kredite ostanu iste ili čak malo i padnu u ovoj godini, nije vjerovatno da će se dogoditi preokret. Kupci su na oprezu i shvataju da je ključno pitanje mogu li priuštiti određenu nekretninu”, zaključuje Stak.

Izvor: Poslovni dnevnik

Check Also

Vlada predviđa djelimični oporavak ekonomije i rast od 4,9 odsto 2021. godine

Vlada Crne Gore je na predlog Ministarstva finansija utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *