Uzgoj tune mogao bi postati brend Crne Gore

Usvojen je Prostorni plan za otvoreno more, stanje tune u našim vodama je dobro i otvaranje malih preduzeća u zaleđu koja bi se bavila preradom ribe Crnoj Gori donijelo bi veliku dobit, poručio je za Skala radio Aleksandar Joksimović, šef laboratorije za ihtiologiju i ribarstvo u kotorskom Institutu za biologiju mora.

“Do sada je pomak u ovoj oblasti postignut u samoj organizaciji ribara i udruženja, stvaranje klastera, kao i svijest ribara da zajedničkim, timskim radom se mogu postići rezultati”, naveo je on.

Ulov male plave ribe, uzgoj tune, razvoj fabrike za preradu ribe, logistike na obali, crnogorskoj ekonomiji može donijeti brend, kao nešto što je iz južnog Jadrana, visokog saliniteta i čiste vode.

“Ekonomski važne vrste u ribolovu u Mediteranu i Jadranskom moru su oslić, barbun, kozica, a od glavonožaca hobotnica, od male plave ribe su srdela i inćun. Za svaku od ovih vrsta se radi kompletna studija biološka i ekonomska i njohov ulov se ograničava na određeni broj tona”, podsjetio je Joksimović.

Članovi Generalne Komisije za ribarstvo Mediterana izborili su da, kvotu koja je Crnoj Gori bila zamrznuta na 50 tona izlova male, plave ribe, srdele i inćuna i koja se odnosi na sve ostale zemlje Jadrana- povećaju na 2,5 hiljade tona.

Check Also

Svjetske berze u zelenom, sve što slijedi zavisi od trenda inflacije

Na globalnim berzama cijene akcija su prošle nedjelje porasle zahvaljujući nadi investitora da će uskoro …

Leave a Reply

Your email address will not be published.