Sprema se osam potpuno novih Lada do 2026.

Kako bi osnažio naučni i tehnički potencijal kompanije za najavljenu ofanzivu novih modela, AvtoVAZ je uposlio oko 400 novih inženjera, uključujuči mlade stručnjake i diplomce fakulteta, navodi ruski Autostat

Brend Lada trenutno je zastupljen u takozvanom B i B+ automobilskom segmentu, kao i u klasi SUV i lakih komercijalnih vozila, a familiju putničkih vozila čine modeli Vesta, XRay, Largus, Granta i 4×4 (nekadašnja Niva).

U junu 2018. lanisrana je Lada Vesta Cross Sedan sa povećanim odstojanjem od tla (203 mm), dok je u avgustu počela prodaja nove familije modela Granta – limuzine, hečbeka, karavana i liftbek verzije.

Pred kraj prošle godine počela je i prodaja SUV modela Lada XRay Cross, sa klirensom od 215 mm.

Osim toga, na sajmu automobila u Moskvi AvtoVAZ je izložio koncept Lada 4×4 Vision za koji se vjeruje da predstavlja naslednika legendarne Nive. Za izgled koncepta 4×4 Vision zaslužan je šef dizajna Stiv Matin, koje je oblikovao novu generaciju Ladinih modela, uključujući i Vestu.

Novi terenac ima karakteristične stilske detalje u obliku slova “X” koje smo viđali na svim Ladinim konceptima i serijskim modelima u posljednjih nekoliko godina.

Na staru Nivu podsećaju neki elementi eksterijera, poput “škrga” na zadnjem nosaču krova.

Sa dužinom od 4,2 m, ovaj SUV veći je od aktuelne Lade (Nive) 4×4 za oko 25 cm, a detalji o pogonskom sistemu nisu saopšteni.

Iako AvtoVAZ nije otkrio planove o produkcijskoj verziji, ona bi u najboljem slučaju mogla da ugleda svjetlost dana do kraja 2019. godine.

B92

Check Also

Boeing pronašao prvog kupca za avion 737 Max otkako ih je morao sve prizemljiti

Nakon što je Boeing morao prizemljiti sve svoje modele aviona 737 Max zbog porasta sumnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *