Sekulić: Ekonomija će biti u usponu i tokom 2019.

Dodajte komentar

Crnogorska ekonomija je prošle godine definitivno bila u usponu, a nema razloga za sumnju da će i ova biti uspješna, ukoliko se uzmu u obzir brojni investicioni i infrastrukturni projekti, ocijenila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

“Godinu za nama definitivno mogu označiti kao godinu u kojoj je ekonomija bila u usponu. To pokazuje podatak da je samo u prva tri kvartala zabilježen rast od 4,8 odsto, dok je u četvrtom ekonomija rasla po stopi od pet odsto, što je čini trećom najbrže rastućom u Evropi”, kazala je Sekulić.

Ona smatra da stope rasta ekonomije prati i odgovorna politika Vlade u dijelu koji se tiče konsolidacije javnih finansija i stvaranje uslova za povećanje kapitalnih ulaganja države.

“Naravno, sve to ne bi bilo moguće da ne poslujemo u politički sigurnom sistemu, čemu je u značajnoj mjeri doprinijelo članstvo u NATO. U narednom periodu nas svakako očekuje dosta posla u dijelu koji se tiče strukturnog rasta i razvoja ekonomije”, poručila je Sekulić u intervjuu agenciji Mina.

Govoreći o energetskim projektima koji se realizuju, Sekulić je kazala da će nakon stavljanja podmorskog kabla u komercijalnu upotrebu, što je predviđeno za sredinu godine, Crna Gora postati energetsko čvorište regiona, povezujući se sa energetskim sistemom Italije i Zapadne Evrope.

“Taj strateški važan projekat, vrijedan oko milijardu eura, podrazumijeva realizaciju projekta od posebne važnosti za zemlje Zapadnog Balkana i EU, prepoznatog pod jedinstvenim nazivom Transbalkanski koridor. Mislim da samo ta činjenica dovoljno govori o multiplikativnim efektima koji prate realizaciju infrastrukturnih projekata”, navela je Sekulić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *