Ove godine na berzi Uber i Lyft, a sprema se i Airbnb

Uprkos opreznim prognozama za američko dioničko tržište, ovo bi mogla biti godina velikih izlazaka na berzu.

Kako piše CNN, servisi za prevoz putnika Uber i Lyft u tišini su predali dokumente za početnu ponudu dionica (IPO) američkom financijskom regulatoru, Komisiji za berze i hartije od vrijednosti. To ponaprije znači da će u idućim mjesecima biti javno poznato više podataka o njihovom poslovanju.

Manje je više

Uvrštenje na berzu i početak trgovanja dionicama ove dvije kompanije može se očekivati u kasno proljeće ili početkom ljeta, ocjenjuju analitičari. S obzirom na njihovu vrijednost, oba IPO-a bez sumnje će biti divovska. Naime, Uber po procjenama vrijedi 72 milijarde dolara, a Lyft je nedavno procijenjen na 15 milijardi dolara. Osim njih, ulagači će možda kupovati i dionice servisa za unajmljivanje nekretnina Airbnb, zatim društvene mreže Pinterest i servisa WeWork.

Naime, svi oni vrednovani su na najmanje 10 milijardi dolara, a govorkanja na tržištu govore da razmatraju izlazak na berzu ove godine. “Ove bi godine mogli vidjeti manje IPO-a, ali većih po iznosu”, smatra Matt Kennedy, stariji IPO analitičar u tvrtki Renaissance Capital. Kennedy smatra kako su investitori u pravu kada se fokusiraju na dvije kompanije za prijevoz kao glavnim ovogodišnjim kandidatima za IPO. “Uber i Lyft su na vrhu. Ali ako neka kompanija ima dobre fundamente, privući će interes”, ocjenjuje Kennedy. “Postoji velik broj kompanija koje su kandidati za IPO dovođenjem svojih financija u red”, dodao je taj analitičar.

Ne treba očekivati čuda

Tu Kennedy ubraja proizvođača fitness opreme Peloton, pa proizvođača madraca Casper te proizvođača zdrave hrane Beyond Meat. S druge strane čuju se upozorenja kako investitori ne treba da očekuju čuda od izlaska na berzu “jednoroga”, odnosno kompanija vrijednijih od milijardu dolara. Tako je vrijednost Spotifyja potonula nakon izlaska na berzu, a Snapchat je uz fanfare izašao na berzu 2017. da bi dionica ubrzo potonula.

“Nema mnogo medijski popraćenih IPO-a koji su se pokazali uspješnima”, kazao je Scott Kessler, direktor analize dioničkog tržišta u kopaniji CFRA. Razlog opreznom pristupu tehnoloških kompanija berzi treba tražiti i u činjenici da Wall Street nema mnogo razumijevanja za “porođajne muke” takvih kompanija.

Poslovni dnevnik

Check Also

Prosječna zarada u junu 530 eura

Prosječna zarada (bruto) u junu u Crnoj Gori iznosila je 792 eura, dok je prosječna …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *