Finansijski divovi spremaju konkurenciju Wall Streetu

Morgan Stanley, Fidelity Investments, Citadel Securities i mnoštvo drugih finansijskih kompanija planiraju da osnuju novu berzu hartija od vrijednosti s nižim naknadama, koja bi konkurisala New York Stock Exchangeu i Nasdaqu.

Brokeri i trgovci godinama se žale na, kako kažu, neopravdano visoke naknade za podatke o trgovanju dionicama koje naplaćuju velike američke berze, a vijest o novoj berzi u ponedjeljak je izazvala pad cijena dionica matičnih kompanija NYSE i Nasdaq.

“Ta najava je posljednji potez u tekućoj borbi vezanoj za naknade između berzi i drugih tržišnih učesnika i treba je uzeti za ozbiljno barem iz perspektive mogućeg pritiska na zaradu postojećih berzi”, izjavio je analitičar Fitch Ratingsa Nathan Flanders.

U zajedničkom saopšternju, objavljenom u ponedjeljak, kompanije koje pokreću novu berzu saopštile su kako će nastojati da pojačaju konkurenciju, poboljšaju transparentnost poslovanja, smanjiti fiksne troškove i pojednostaviti trgovanje dionicama u SAD-a. Naknade za podatke o trgovanju dionicama su jedan od najvećih troškova za brokere.

Poduhvat će biti nazvan Members Exchange (MEMX), a finansiratće ga i kontrolisati devet institucija: Bank of America Merrill Lynch, Charles Schwab Corp, E*TRADE Financial Corp, TD Ameritrade Holdings Corp, UBS, Virtu Financial, Morgan Stanley, Fidelity i Citadel.

Ovo nije prvi put da su industrijski divovi odlučili osnovati novu berzu. Prije deset godina skupina koja je uključivala Citi, Credit Suisse, Deutsche Bank, JPMorgan, Lehman Brothers, Morgan Stanley i Merrill Lynch poduprla je jeftiniju berzu pod nazivom BATS. Otprilike u isto vrijeme, druga grupa kompanija pokrenula je burzu pod nazivom Direct Edge sa sličnim ciljem smanjenja troškova trgovanja.

Obije berze su brzo stekle tržišni udio, a kasnije se spojile te su sada u vlasništvu Cboe Global Marketsa.
Prošle je godine američka Komisija za hartije od vrijednosti (SEC) zatražila berze da porade više ne tome kako bi opravdale svoje naknade za javne tržišne podatke .MEMX, koji planira da ponudi jednostavan model trgovanja s osnovnim vrstama narudžbi i najnovijom tehnologijom, takođe će zastupati interese klijenata osnivača, kako malih, tako i institucionalnih investitora. Ponudiće “niže cijene tržišnih podataka, troškova povezivanja i transakcija”, stoji u saopštenju.

Velika trojka američkih berzi suočena je s kritikama zbog povećanih naknada za svoje usluge.

Intercontinental Exchange Inc (ICE) posjeduje New York Stock Exchange, Nasdaqom upravlja Nasdaq Inc, dok je treća Cboe.

Cijena dionice ICE-a pale je u ponedjeljak za 2,6, a Nasdaqa za 2,8 posto.

Check Also

Vlada Srbije do kraja nedjelje zvanično prihvata ponudu za Komercijalnu banku?

Zvanična odluka o prihvatanju ponude NLB banke za kupovinu Komercijalne banke, trebalo bi da bude …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *