Dolar u padu četvrti dan zaredom, euro raste

Dodajte komentar

Na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom i u utorak, četvrti dan zaredom, jer su ulagači sve uvjereniji da američka centralna banka neće u ovoj godini povećati kamatne stope zbog rizika od oštrog usporavanja rasta globalne ekonomije.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 95,80 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 96,10 bodova.

Pritom je kursdolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 108,50 na 108,80 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cijena eura porasla na 1,1450 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1415 dolara.

Američka je valuta pod pritiskom od prošloga petka kada je predsjednik Fed Jerome Powell poručio da je centralna banka svjesna rizika po ekonomiju i da će biti fleksibilna po pitanju kamatnih stopa.

Njegove poruke uslijedile su nakon naznaka usporavanja rasta globalne ekonomije, uključujući i američku.

Lani je Fed u četiri navrata povećao ključne kamatne stope za po 0,25 postotnih bodova, a još nedavno signalizirao je da bi u ovoj godini kamate mogao povećati u dva navrata.

Analitičari očekuju da će dolar i dalje biti pod pritiskom zbog očekivanja da Fed u ovoj godini neće povećavati kamate.

S druge strane, euro posljednjih dana jača, pa je u posljednja tri dana njegov kurs  prema dolaru osvojio 1,3 posto.

Jačanje eura začudilo je pojedine analitičare, s obzirom da je rast ekonomije eurozone i inflacije znatno ispod procjena Evropske centralne banke, pa je sve manje vjerovatno da će ECB uskoro povećati kamate.

Britanska je funta, pak, posljednjih dana relativno stabilna, s obzirom na neizvjesnosti u vezi da brexitom.

Britanska premijerka Theresa May mora u parlamentu dobiti podršku za svoj dogovor o odlasku iz Evropske unije, inače slijedi haotičan razlaz koji bi mogao uvelike naštetiti britanskoj ekonomiji.

Šanse za podršku premijerki u parlamentu vrlo su tanke, no o tome se neće glasati prije 14. januara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *