Crna Gora dobila predstavnika na tržištu kriptovaluta – Perper

Dodajte komentar

Perper, novac Knjaževine a zatim Kraljevine Crne Gore od 1906. do 1916. godine, od 4. januara je ponovu u opticaju, ali ovog puta kao kripto-valuta. Naime, inženjer iz Njemačke Aleksandar Kapisoda kreirao je ovaj digitalni novac kao sredstvo plaćanja na internetu ekvilalentno bitkoinu (BitCoin), a crnogorskim zvaničnicima najavio da će ovu intelektualnu svojinu ustupiti zemlji iz koje potiče.

Kapisoda je takođe kazao da je ova digitalna valuta namijenjena transakcijama iz dijaspore kojima bi se finansirale humanitarne aktivnosti i društveni projekti u Crnoj Gori.

Ukoliko valutu prihvati veći broj korisnika, on ne isključuje da će se koristiti i za poslovne transakcije, odnosno direktne investicije u privredu Crne Gore. On trenutno radi na ICO platformi koja omogućava izdavanje digitalnih kovanica odnoso tokena prema međunarodnim standardima. Istovremeno radi na uspostavljanju regulisanog kripto-trgovinskog centra gdje će biti moguća trgovina ovom valutom.

Kreator crnogorske kripto-valute, uz princa Borisa Petrovića Njegoša koji se u Francuskoj uspješno bavi sličnim poslom, priprema konferenciju o digitalizaciji u Crnoj Gori koja će tokom godine biti održana u Tehnopolisu u Nikšiću.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *