Oporavak dioničkih indeksa na Wall Streetu nakon ohrabrujućih poruka iz Feda

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u petak berzanski indeksi skočili više od 3 posto nakon izvještaja o snažnom rastu zapošljavanja u SAD-u i poruke predsjednika Feda Jeromea Powella da je centralna banka svjesna rizika te da će biti fleksibilna po pitanju kamata.

Dow Jones skočio je 746 bodova ili 3,29 posto, na 23.433 boda, dok je S&P 500 porastao 3,43 posto, na 2.531 bod, a Nasdaq indeks 4,26 posto, na 6.738 bodova.

Posljednjih mjeseci tržište je bilo pod pritiskom, među ostalim, zbog signala američke centralne banke da će, nakon četiri povećanja kamatnih stopa u 2018., i u 2019. godini nastaviti s podizanjem cijene novca. Ulagači su se plašili da bi to moglo naštetiti ekonomiji, čiji se rast ionako usporava. No, juče je predsjednik Feda Powell poručio da će središnja banka biti strpljiva, da je svjesna rizika po ekonomiju i da će biti fleksibilna po pitanju upravljanja kamatnim stopama.

Porasle najvažnije dionice

Posljednji podaci ukazuju na usporavanje rasta kako kineske tako i američke ekonomije, što je, među ostalim, posljedica carinskog rata između dvaju najvećih svjetskih ekonomija. Zbog toga analitičari smatraju da bi Washington i Peking mogli postići neki kompromis po pitanju trgovine, a do isteka roka za dogovor preostalo je manje od dva mjeseca.

Zahvaljujući svemu tome, juče su porasle cijene dionica u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa. Pritom su najviše porasli tehnološki, komunikacioni, rudarski i industrijski sektor.

Cijena dionice Applea porasla je više od 4 posto, nadoknadivši dio 10-postotnog gubitka od prethodnog dana kada je taj tehnološki div smanjio procjene prihoda u posljednjem prošlogidišnjem tromjesečju zbog slabosti potražnje za iPhoneom, posebno u Kini.

Zahvaljujući jučerašnjem skoku, Dow Jones porastao je prošle nedjelje 1,6 posto, dok je S&P 500 skočio 1,85, a Nasdaq indeks 2,3 posto.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 2,16 posto, na 6.837 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 3,37 posto, na 10.767 bodova, a pariški CAC 2,72 posto, na 4.737 bodova.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *