Kina snizila stopu obaveznih rezervi za banke kako bi pomogla privredi

Dodajte komentar

Kineska centralna banka u petak je objavila kako će dodatno sniziti stopu obaveznih rezervi za banke, oslobađajući time do 116 milijardi dolara za nove kredite kako bi otklonila rizik osjetnijeg usporavanja privrednih aktivnosti.

Najnovija mjera podr[ke usvojena je u kontekstu pojačanih zabrinutosti za rast druge ekonomije svijeta koje se suočava sa slabom domaćom potražnjom i sve izraženijim pritiskom američkih carina.

Trenutno je na snazi stopa obaveznih rezervi od 14,5 posto za velike zajmodavce, te od 12,5 posto za manje banke.

Iz centralne su banke danas najavili da će ih u dvije faze sniziti za ukupno jedan procenat.

Sniženje će stupiti na snagu 15. i 25. januara, uoči dugotrajnih proslava Lunarne nove godine kada potražnja za gotovinom obično raste.

Stope obaveznih rezervi biće time snižene peti puta u proteklih 12 mjeseci.

Centralna će banka tim potezom neto za kreditiranje osloboditi 800 milijardi juana (116,51 milijardu dolara), budući da će banke dio od ukupno novoraspoloživih 1.500 milijardi juana iskoristiti za vraćanje srednjoročnih kredita, tumači Reuters.

Odluka o sniženju stope obaveznih rezervi objavljena je nekoliko sati nakon što je kineski premijer Li Keqian najavio nove mjere podr[ke, uključujući i sniženje poreza i raznih akciya.

Kinesko ekonomija je prošle godine prema nekim procjenama porasla oko 6,5 posto, u skladu sa službenim ciljem ali sporije nego u 2017. kada su aktivnosti porasle 6,9 posto.

U ovoj godini očekuje se dalje usporavanje, pa tako neki analitičari predviđaju stopu rasta od nekih šest posto, što bi bio najslabiji rast od 1990. godine, upozorava Reuters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *