Crnoj Gori treba domaći brend cigareta

Stvaranje domaćeg brenda cigareta bilo bi značajno za dalji razvoj duvanske industrije u Crnoj Gori, smatra izvršna direktorica Novog duvanskog kombinata Podgorica (NDK) Savka Darmanović. Ona je u intervjuu Vikend novinama govorila o planovima kompanije za 2019. godinu, među kojima su povećana proizvodnja i otkup duvana od individualnih proizvođača, kao i pokretanje novih kapaciteta i otvaranje 90 radnih mjesta.

“Od kraja septembra proizveli smomšest brendova cigareta. Nastavljamo sa uvođenjem novih brendova i radimo na daljem širenju asortimana. Sve tri proizvodne linije, od kojih jedna za proizvodnju king size cigareta, druga super slim i treća za proizvodnju filter tube cigareta, u pogonu su i rade u instaliranom kapacitetu. Proizvodnja se realizuje uz poštovanje standarada profesije, uspostavljenih normativa i uz ispunjenje regulatornih obaveza koje je novi menadžment postavio kao prioritetan zadatak. Precizna evidencija i praćenje troškova, planiranje, mjerenje učinaka i efikasnosti proizvodnje uz implementaciju novih softverskih rješenja integrisani su u savremeni sistem organizacije posla i upravljanja kvalitetom”, kaže Darmanović.

Šro se zaposlenosti tiče, kako je dodala, u NDK-u radi 56 domaćih radnika, od čega 80 odsto u proizvodnji. “Oprema u fabrici je savremena, nova i samim tim zahtjevna za rukovanje. Zbog toga BMJ industries povremeno angažuje i svoju radnu snagu u procesu instaliranj a proizvodnih linija, njihovog stavljanja u funkciju, te stiranja i proizvodnje, kao i obuke domaćih radnika za rukovanje sistemima. Uspjeh zaposlenih u proizvodnji je kontinuiran na proizvodnim linijama, ali i u organizaciji proizvodnje u svim fazama”.

Darmanović kaže da će se broj zaposlenih u ovoj godini će povećati, jer je planirana izgradnja još jednog objekta za primarnu proizvodnju.

“Dakle, izgradnjom druge faze i stavljanjem u funkciju hale za primarnu proizvodnju taj broj će biti oko 90. U tom pogonu duvan će se otkupljivati, obrađivati i pripremati za sekundarnu proizvodnju. Trenutno, otkupljeni duvan se šalje na obradu van Crne Gore. Aktivacijom planiranog pogona stvoriće se i uslovi obrade duvana proizvođača iz regiona, što će omogućiti povećanje proizvodnje i niže troškove, a samim tim i veće prihode kompaniji. Proizvodni proces će se time zaokružiti u finansijskom i tehnološkom smislu. Zavisno od poslovnih planova i situacije na tržištu duvana moguće je uvođenje i smjenskog rada za dodatnu proizvodnju čime bi se uposlila i nova radna snaga. Zbog slobodne zone poslovanja NDK-a, koristi za investitore su takođe brojne, naročito za one orijentisane na izvoz. Izuzetno je značajno da se na primjeru ovakvih ulaganja, uz značajne efekte transfera tehnologija i znanja i uz neposredno dodatno zapošljavanje, uključujemo i domaće kompanije, mala i srednja preduzeća kao kooperante. Oni, realizujući svoje usluge i proizvode, dodatno uvećavaju kapacitete i plasmane poboljšavajući ukupno poslovanje i doprinoseći razvoju privrede u cjelini”.

Prema podacima nadležne službe, od ukupno 45 lokalnih proizvođača, NDK je otkupio 39.000 kilograma duvana u vrijednosti od 75.000 eura.

“Oslovni planovi NDK-a do sada su bili usmjereni na evropsko i tržište Bliskog istoka, naravno, ne ograničavajući se isključivo na navedene destinacije. S obzirom da je riječ o kvalitetnim brendovima cigareta 20 robnih marki i da ih tržište prepoznaje kao takve, od početka su olakšani distribucija i tržišno pozicioniranje. Pored izvoza i zapošljavanja bilo bi dobro stvoriti domaći brend cigareta, što je veoma značajno za dalji razvoj duvanske industrije u Crnoj Gori. Planiramo i da početkom ove godine intenziviramo napore službi i menadžmenta na kampanji usmjerenoj na povećanje proizvodnje i otkupa duvana od individualnih proizvođača. Namjera menadžmenta je i kontinuirano stvaranje i poboljšavanja uslova rada, edukacija zaposlenih i pružanje mogućnosti za dalje napredovanje i usavršavanje”, poručila je Darmanović.

Check Also

Euromoney proglasio Colliers najboljom globalnom konsultantskom kućom

Svjetska kompanija za upravljanje investicijama Colliers proglašena je najboljom globalnom konsultantskom kućom na dodjeli prestižne …

Leave a Reply

Your email address will not be published.