Naslovne strane dnevnih novina za 4. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dan

Likvidna sredstva milijardu eura

Podaci Centralne banke pokazuju da su prosječna likvidna sredstva banaka u oktobru iznosila jednu milijardu eura, što je 3,2 odsto manje nego u septembru. Prosječna likvidna sredstva u oktobru su u odnosu na isti mjesec prošle godine pala 6,4 odsto. Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini su, na dnevnom i dekadaom nivou, bili iznad propisanih minimuma.

Direktor ostaje bez dva pomoćnika

Željeznička infrastruktura (ŽICG) usvojila je dokument o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta, kojim je predviđeno smanjenje broja radnika u preduzeću, kao i u rukovodećem kadru. Osim toga, postignut je dogovor između sindikata i uprave u vezi sa kolektivnim ugovorom, koji je poslat Vladi na saglasnost. Predsjednik odbora direktora ŽICG Safet Kalač kazao je za “Dan da će implementacija kolektivnog ugovora početi čim Vlada da saglasnost.

Zabrinjava nivo sive ekonomije

Borba protiv sive ekonomije je prepoznata od strane Američke privredne komore (AmČam) kao jedan od problema sa kojima se donosioci odluka moraju uhvatiti u koštac, ocijenila je u intervjuu za “Dan predsjednica ove poslovne organizacije Katarina Bulatović. U našem prethodnom izvještaju o poslovnom ambijentu ocijenjeno je daje stepen u kojem je prisutna siva ekonomija u Crnoj Gori u određenim oblastima na zabrinjavajućem nivou, što znači da je potrebno dodatno raditi na rješavanju ovog izazova.

Pobjeda

Siva ekonomija i doprinosi najveće biznis barijere

Najčešće barijere na koje ukazuju privrednici su siva ekonomija i nelojalna konkurencija, nelikvidnost/naplata potraživanja, brojne i visoke takse, naknade na lokalnom nivou, visoki doprinosi na zarade, visoke cijene kapitala i otežan pristup kreditima, barijere u pravnoj regulativi, problemi nedovoljne fleksibilnosti tržišta rada, nedostatak stručnog kvalifikovanog kadra i česte izmjene propisa, saopštio je u intervjuu Pobjedi predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović.

Povećanja plata nema bez neoporezivog dijela

Uslov za povećanje plata u privatnom sektoru je uvođenje neoporezivog dijela zarade, kazali su Pobjedi iz Unije poslodavaca, komentarišući Vladina očekivanja da poslodavci u ovoj godini povećaju primanja zaposlenim. U Nacrtu programa ekonomskih reformi od ove do 2021, o kojem je počela javna rasprava, navodi se da očekuju rast zarada u privatnom sektoru, a da će u javnom ostati na istom nuvou.

Na vrhu crne liste ICL inženjering sa 2,6 miliona

Na novom spisku Centralne banke nalazi se 17.940 kompanija čiji su računi u blokirani. Toje 442 kompanije više nego na decembarskom. Novoblokirane kompanije predvodi ICL inženjering Podgorica čiji račun je u crvenom sedam dana za 2,6 miliona. U Centralnom registru privrednih kompanija piše da je sto postotni vlasnik ove kompanije Permex kompani. Izvršni direktor ICL je Ratko Bartićević, a ovlašćeni zastupnik Pero Vujović.

Vijesti

Vlada uzima svoj procenat od svih prihoda Luštice

Ministarstvo finansija odbilo je prigovor kompanije Luštica Development u vezi sa obračunom dijela obaveza te kompanije prema državi i Opštini Tivat po osnovu ugovora o dugoročnom zakupu zemljišta na Luštici iz 2009. godine. Vlada je na posljednjoj sjednici u prošloj godini prihvatila taj stav Ministarstva finansija i odredila da Luštica Development u državnu kasu treba da uplati 1.373.135 eura po osnovu svojih “bruto primitaka” u proteklom periodu.

Peković diže solitere i renovira Mediteran

Kompanija “Spencer&Hill, nekadašnje NBA zvijezde Nikole Pekovića predala je zahtjev budvanskog glavnoj arhitektici Ani Samardžić za dobijanje saglasnosti na idejna rješenje gradnje novih kapaciteta u okviru hotelskog kompleksa “Mediteran”, kao i rekonstrukciju postojećeg hotela.

Dnevne novine

Novu godinu u Crnoj Gori dočekalo 42.000 gostiju

Izuzetni programi uz nastupe najpopularnijih muzičkih zvijezda regiona, koji su za sam doček Nove godine organizovani na trgovima u šest gradova Crne Gore, privukli su više od 42.000 posjetilaca mahom iz zemlje i regiona, ali i drugih evropskih država.

LUŠTICA TREBA DA PLATI OKO 1,4 MILIONA ZA DRŽAVNO ZEMLJIŠTE

Kompanija Luštica Development uplatiće Vladi Crne Gore dva odsto bruto primitka ili 1,37 miliona eura na osnovu Ugovora o zakupu i izgradnji kojim su 2009. godine definisane obaveze te kompanije za raspolaganjem zemljištem u državnom vlasništvu.

Banke zadovoljavaju sve standarde

Stanje bankarskog sistema Crne Gore je pozitivno, a njegovom unapređenju doprinijelo bi praćenje međunarodnih standarda u platnom prometu, digitalizaciji poslovanja, inovacijama i FinTechu, ocijenio je generalni sekretar Udruženja banaka (UBCG), Bratislav Pejaković.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *