Kraj blokade vlade? Demokrate usvojile plan nastavka rada bez novca za Trampov zid

Dodajte komentar

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa SAD usvojile su plan o nastavku rada vlade bez izdvajanja finansijskih sredstava za zid koji je američki predsjednik Donald Tramp obećao da će izgraditi na granici sa Meksikom.

Nova demokratska većina izglasala je ovaj plan nakon što se Tramp iznenada pojavio u sali za konferencije za novinare u Bijeloj kući i najavio dalju borbu za zid koji je obećao tokom predizborne kampanje, prenosi danas AP.

Paketom koji su demokrate usvojile obuhvaćen je predlog zakona o privremenom finansiranju Ministarstva za unutrašnju bezbjednost na sadašnjem nivou do 8. februara, dok se nastavljaju dvostranački razgovori.

Paket je usvojen sa 239 glasova prema 192, precizira američka agencija, prenosi Tanjug.

Demokrate su usvojile, sa 241 glasom prema 190, i odvojenu mjeru o finansiranju ministarstava poljoprivrede, unutrašnjih poslova i drugih, do 30. septembra.

Predlog zakona o finansiranju Ministarstva za unutrašnju bezbjednost je praktično identičan planu koji je Senat usvojio prošlog mjeseca, a koji je Predstavnički dom pod kontrolom republikanaca odbacio sjutradan, čime je rad vlade djelimično blokiran.

Nensi Pelosi izabrana je juče za predsjedavajuću Predstavničkog doma američkog Kongresa, u kome su demokrate preuzele kontrolu posle novembarskih izbora.

Nakon što su republikanci dvije godine kontrolisali Bijelu kuću i oba doma Kongresa, demokrate od četvrtka kontrolišu Predstavnički dom, dok Republikanska stranka i dalje ima većinu u Senatu.

Pelozi je, na konferenciji za novinare nakon što su demokrate usvojile plan već na prvom zasijedanju Predstavničkog doma u kojem sada imaju većinu, rekla da bi Tramp i republikanci u Senatu trebalo da odobre predlog zakona o granici.

“Ne gradimo zid. Da li iko sumnja u to”, rekla je Pelozi novinarima protekle noći, nazvavši zid koji Tramp želi “zidom između realnosti i njegovih birača”.

Bijela kuća je odbacila paket koji su demokrate usvojile, dok neki republikanski senatori pokazuju spremnost da djelimično usvoje predlog demokrata.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *