Centralna banka: IBM u stečaju, Atlas dokapitalizovati

Dodajte komentar
Atlas banka u Podgorici

Dalji nastavak poslovanja Atlas banke moguć je uz dokapitalizaciju, dok je finansijsko stanje “Invest banke Montenegro” negativno, te joj je oduzeta dozvola za rad i otvoren stečajni postupak, saopšteno je na sjednici Savjeta Centralne banke Crne Gore, kojom je predsjedavao guverner Radoje Žugić.

Savjet je juče i danas razmatrao izvještaje o finansijskom stanju i uslovima poslovanja Atlas i Invest banke Montenegro, u kojima je Centralna banka uvela privremene uprave 7. decembra, a uz izvještaje o finansijskom stanju i uslovima poslovanja, privremeni upravnici su dostavili i plan aktivnosti koji sadrži predloge za rješavanje stanja u tim bankama.

“Sagledavajući stanje u Atlas banci, te uzimajući u obzir rizični profil ove banke nakon utvrđenih iznosa gubitaka i pripremljenog bilansa stanja banke, privremeni upravnik je utvrdio da bi dalji nastavak poslovanja banke bio moguć uz njenu dokapitalizaciju i predložio da se sprovede postupak dokapitalizacije”, navode u CBCG.

Kako dodaju, privremeni upravnik “Invest banke Montenegro” AD Podgorica je utvrdio da je finansijsko stanje ove banke negativno, da je koeficijent solventnosti banke pao ispod jedne četvrtine propisanog nivoa i da su obaveze ove banke veće od njene imovine, pa je predložio oduzimanje dozvole za rad.

“U skladu sa navedenim, Savjet je 4. januara u skladu sa Zakonom o bankama, donio rješenje o oduzimanju dozvole za rad “Invest banci Montenegro” i rješenje o otvaranju stečajnog postupka nad ovom bankom u skladu sa odredbama Zakona o stečaju i likvidaciji banaka”, zaključuju u Centralnoj banci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *