Alibaba kreće u pohod na Evropu

Dodajte komentar

Kineski gigant onlajn-trgovine Alibaba dolazi u Evropu – i fizički. U Belgiji nastaje veliki centar za trgovinu između Kine i Evrope.

U Njemačkoj od akcija profitira jedna znatno manja kompanija.

Vijest je zapravo stara već mjesec dana. Početkom decembra u saopštenju za medije komercijalnih agencija je stajalo da Alibaba-grupacija u Belgiji ima određene planove i da oni nailaze na podršku belgijske vlade. Ta vijest je prošla prilično nezapaženo. U međuvremenu je postalo jasno da kineski gigant onlajn-trgovine ima velike planove u Evropi. Alibaba se sprema da napadne konkurenciju, a ona se zove Amazon.

Početkom decembra su Alibaba i aerodrom u Liježu potpisali ugovor o “izgradnji logističke infrastrukture“, kako se navodi u saopštenju. Radi se o površini od 220.000 kvadratnih metara i povezivanju aerodroma sa mrežom Cainiao, Alibabinom logističkom granom. Sa investicijma od (za sada) 75 miliona eura tamo bi trebalo da nastane “inteligentni logistički centar“. On bi trebalo da bude otvoren početkom 2021. godine.

Taj centar bi u narednih pet godina trebalo da pomogne da se iz svijeta u Kinu uveze roba u vrijednosti od 200 milijardi američkih dolara. U saopštenju se ne spominje izvoz kineske robe tim putem ka Evropi. Međutim. preko Alibabinih kanala distribucije se prodaje upravo i ta roba – u Kini, kao i inostranstvu.

Strategija Kineza

Alibaba nije bilo ko: zarada kineskog giganta internet trgovine u drugom tromjesečju prošle godine iznosila je 10,8 milijardi eura. Šta je Alibaba sve u stanju da uradi moglo je da se vidi posljednjeg dana novembra. Na takozvani Dan samaca (Single's Day) promet Alibabe je iznosio 30,7 milijardi dolara. Za tu priliku Alibaba je sarađivala sa 180.000 kompanija iz više od dvije stotine zemalja.

Time postaje jasnija strategija koje se znatno razlikuje od Amozonove. Dok Amazon, koji i sam djeluje kao trgovac, svoje platforme ustupa drugim trgovcima, Alibaba je ciljano okrenuta svakoj pojedinačnoj mušteriji. Preko Alibabine platforme, kupci se dovede u direktnu vezu sa proizvođačima, a firma zarađuju na taksama za posredovanje.

Takvim poslovnim modelom Alibaba je privukla brojne investitore. Izlazak na berzu iz 2014. godine je bio spektakularan. Alibaba je tada sakupila oko 25 milijardi dolara. U međuvremenu je na rang listi najvećih svjetskih kompanija.

Zato ne čudi što njen osnivač Džek Ma u Kini važi za najbogatijeg čovjeka. On ima veliki ugled i u Belgiji: “Novi centar u Liježu je realno gledano kamen temeljac za mnogo veće planove“, kaže za list Handelsblat Olaf Rotaks iz konsultantske firme za digitalne transformacije dgroup. “Kinezi prave digitalni pandan Svjetske trgovinske organizacije“, vjeruje Rotaks.

Zalando profitira – još uvjek

Slične centre kao u Liježu Alibaba je izgradila u Maleziji i Ruandi – time su postavljena centri u Evropi, Aziji i Africi. Pri tom se Džek Ma predstavlja kao neko ko podržava manje i srednje kompanije, čije bi mogućnosti za distribuciju trebalo poboljšati. Instrument za to se zove Electronic World Trade Platform (eWTP).

O čemu se tačno radi, pojašnjeno je u saopštenju povodom potpisivanja ugovora u Liježu: “Podsticaj političkog i poslovnog okruženja za razvoj elektronske trgovine i digitalne privrede u doba interneta”. eWTP je 2016. godine pokrenuo Džek Ma – uz snažnu političku podršku. Osnivač Alibabe svoje planove je imao priliku da predstavi 2016. godine na samitu G20.

Članice G20 tada su se okupile u gradu Hangdžou na istoku Kine. Nedaleko od mjesta održavanja samita je centrala Alibabe. Da onlajn-gigant nije baš sasvim nesebičan u odnosu na srednju klase, možda pokazuje to što Alibaba u međuvremenu ima i svoje prodavnice. U njima se, na osnovu izraza lica i reakcije kupaca, sakupljaju podaci o njihovom potrošačkom ponašanju. A ti podaci su novac u onlajn trgovini.

Međutim, ti podaci vladi u Pekingu služe i za druge ciljeve. Komunistički režim trenutno gradi takozvani “sistem društvenog bodovanja“ (Social-Scoring-System) u kojem se sakupljaju podaci o ponašanju građana. Onaj ko se ne ponaša onako kako vlada smatra da je ispravno, mora da računa sa oduzimanjem bodova i odgovarajućim sankcijama. Podaci za taj sistem očigledno dolaze i od strane onlajn koncerna kao što je Alibaba.

Ali čini se da to ne smeta investitorima u Njemačkoj. Oni su u četvrtak nagradili znatno manjeg Alibabinog njemačkog konkurenta – Zalando. List Handelsblat citira jednog menadžera, stručnjaka za trgovinu između Njemačke i Kine: kineski onlajn-div Alibaba će uskoro vjerovatno ulagati u evropske firme. Zalando bi mogao da bude jedan od kandidata za preuzimanje – time je vrijednost najvećeg evropskog onlajn trgovca modnim proizvodima porasla za šest odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *