Uz ovih nekoliko trikova vratite smartfon iz mrtvih

Vjerovatno najgora noćna mora svakog vlasnika smartphone-a je situacija u kojoj on ne može da uključi svoj uređaj.

Možete pokušati da pametni telefon ili tablet računar pokrenete pomoću računara ili laptopa. Evo uputstava korak po korak:

 • povežite uređaj sa računarom pomoću USB kabla
 • neka se puni 15 minuta
 • isključite kabl sa uređaja (ne sa računara)
 • ponovo spojite kabl u narednih deset sekundi
 • napunite uređaj još 30 minuta
 • pritisnite i držite dugme za napajanje pet sekundi
 • dodirnite Restart na ekranu uređaja
 • ako ne vidite Restart, držite dugme za napajanje 30 sekundi

Zašto se događa da ne možemo da uključimo mobilni telefon i šta se može učiniti?

Evo nekoliko predloga

Ako pametni telefon ili tablet računar do sada nije imao problema sa radom, prvo je potrebno uraditi najjednostavnije rješenje – provjeriti da li je baterija puna.

Ako se ispraznila a ima dovoljno vremena da se napuni, moguće je da je problem u adapteru, kablu ili utikaču za punjenje, kao i u samoj bateriji ili softveru koji je podržava.

Treba očistiti USB ulaz ako u njemu ima prašine ili druge prljavštine. Provjera kabla i adaptera na drugom uređaju takođe se savjetuje. Ako je baterija nezamjenjiva, pritisnite i držite dugme za uključivanje 10 do 30 sekundi u zavisnosti od toga koji je uređaj u pitanju.

Sa adapterom, kablom i USB slotom je sve u redu, a resetovanje nije funkcionisalo? Moguće je da je problem u bateriji. Sve baterije nakon nekoliko godina upotrebe počinju brzo da gube kvalitet, sve dok potpuno ne prestanu sa radom. Ovo se može dogoditi ranije ako je baterija izložena ekstremnim temperaturama i padovima ili drugim oštećenjima.

Prvo se uvjerite da baterija prima struju. Kada uključite pametni telefon ili tablet u punjač, sačekajte minut da vidite da li se na ekranu pojavljuje ikona baterije. Ako se to dogodi, sve je u redu i možete da pređete na sljedeće korake.

Može se pojaviti malo crveno svjetlo (možda postoje i druge boje). Ovo je znak da baterija nema dovoljno snage da uključi ili prikaže bilo koji sadržaj na ekranu. Ostavite da se napuni najmanje pola sata, pa pokušajte ponovo.

Na ekranu nema prikaza bateriji ili svjetla? Moguće je da je baterija prestala da radi i da je treba zamijeniti. Ako imate smartphone sa nezamjenjivom baterijom, bolje je da ga ostavite ovlašćenom servisu.

Problem ne mora da bude u bateriji ili punjenju, već u pogrešnom ekranu. Ovo ćete provjeriti pritiskom na taster za uključivanje / isključivanje u trajanju od 30 sekundi, a zatim sačekajte najmanje dva minuta da biste otvorili operativni sistem.

Zatim se pozovite sa drugog telefona. Ako vaš uređaj zvoni, imate problem sa ekranom. Vjerovatno je dobra ideja ostaviti zamjenu za ovlašćeni servis.

Možda ste uključili uređaj, ali ne možete da pokrenete operativni sistem da biste dobili početni ekran? Pokušajte da resetujete uređaj.

Pažnja! Imajte na umu da ćete izbrisati sve podatke iz ove procedure tako što ćete to učiniti! Nadamo se da ste pravovremeno pravili rezervne kopije važnih podataka.

Evo kako da resetujete Android pomoću režima oporavka

 • Pritisnite i držite tastere za uključivanje ili isključivanje i zaustavljanje zvuka na nekoliko sekundi dok se na ekranu ne pojavi logotip Android.
 • Koristite tastere za oporavak i vraćanje da biste izabrali režim za oporavak
 • pritisnite dugme za uključivanje telefona
 • Pomoću tipki gore/dolje odaberite Vipe Data/Factori Reset i pritisnite tipku On/Off.
  izaberite Ies-Erase all Data i pritisnite dugme Pover.

Resetovanje će potrajati nekoliko minuta.

(B92)

Check Also

Bogat praznični program u Ulcinju: Nastupiće Sergej Ćetković, Marko Luis, Ledri Vula…

Manifestacija “Sweet December” organizuje se u Ulcinju od 15. decembra do 10. januara. Zvučna muzička …

Leave a Reply

Your email address will not be published.