Teška vremena čekaju Veliku Britaniju, s Brexitom ili bez njega

Dodajte komentar

Većina ekonomista očekuje da će i 2019. biti godina ekonomske nesigurnosti u Velikoj Britaniji, a mnogi procjenjuju da će ekonomski rast biti slabiji čak i ako London postigne dogovor s Brisleom o režimu trgovine nakon Brexita, objavio je u srijedu Financial Times.

Većina od ukupno 81 analitičara koji su učestvovali u anketi Financial Timesa očekuje slabašna korporativna ulaganja i osobnu potrošnju u novoj godini čak i ako premijerka Theresa May uspije nagovoriti parlament da podupre sporazum o izlasku zemlje iz Evropske unije.

U najboljem slučaju Britanija može očekivati dosadašnju stopu rasta od 1,5 posto, „čak i ako ekonomija zabilježi umjeren oporavak zahvaljujući sporazumu s Unijom”, pokazalo je godišnje istraživanje poslovnog dnevnika.

Većina stručnjaka odbila je da iznese procjenu o stopi rasta zbog neizvjesnog ishoda pregovora premijerke May i Europske unije i uticaja Brexita na ekonomiju, napominje FT.

Zbog političkog haosa… procjene se kreću u rasponu od anemičnih do katastrofičnih, ali ko zna?“, citira list riječi profesorice Diane Coyle sa Univerziteta Cambridge.

Brexit će ove godine biti „loš ili užasan za britansku ekonomiju”, naglasila je u izjavi za list čelnica za makroekonomiju u londonskom Centru za ekonomska i poslovna istraživanja Nina Skero.

Premijerka May je u novogodišnjoj poruci pozvala političare da podrže njen sporazum o Brexitu i da prevladavanjem političkih podjela omoguće zemlji da okrene novi list.

Većina zastupnika, uključujući i mnoge iz njene konzervativne stranke, protivi se njenom prijedlogu sporazuma, podsjeća dpa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *