Od iduće sezone bez diskoteka i kioska brze hrane na šetalištu u Budvi

Dodajte komentar
Budva

Iako je JP Morsko dobro predložilo da se šest otvorenih diskoteka (Maltez, Trokadero, Ambinete, Paris, Rafaelo, i Majami) na donjem šetalištu zadrži do 2020, kako bi u međuvremenu napravili plansko rješenje za uređenje šetališta, Ministarstvo održivog razvoja i turizma ima drugačije planove, te je odlučilo da od ove godine izbriše te kafiće.

U Programu privremenih objekata za zonu morskog dobra na području opštine Budve za period 2019-2023 stoji da je “odlučeno da se u što većoj mjeri izvrši tipizacija i grupisanje privremenih sadržaja i objekata, te da se na lokacijama u neposrednoj blizini hotela kategorije 4* ili 5* ne predviđa postavljanje privremenih objekata koji svojim izgledom ili funkcionisanjem mogu ugroziti reprezentativnost i komfor visoke kategorije smještaja”.

Zbog postojeće opterećenosti kontaktnih gradskih zona velikim brojem sezonskih privremenih objekata u lokalnoj nadležnosti, u zonama morskog dobra po mogućnosti Ministarstvo je ograničilo postavljanje novih privremenih objekata.

“Veliki broj postavljenih objekata se mogu okarakterisati kao “neprikladni” i to iz razloga nefunkcionalnosti za obavljanje djelatnosti ugostiteljstva, trgovine i sl. kao i zbog toga što vrlo često ometaju normalni pješački saobraćaj, vizure prema moru i ne uklapaju se u ambijent. Jedna od većih negativnih strana ovih objekata je upravo nizak nivo njihove oblikovnosti i uklapanja u ambijent, te su kao takvi u urbanističkom smislu vrlo negativan činilac“, navodi se u Programu privremenih objekata za zonu morskog dobra.

Osim toga, Ministarstvo je u dokumentu navelo da se zabranjuje i postavljanje bilo kakvog mobilijara i šanka sa grilom na dijelu prema gornjem i donjem šetalištu, što znači da previše kioska sa brzom hranom na šetalištu, koji su ružili taj dio grada, više neće postojati.

JP Morsko dobro i resorno Ministarstvo nijesu dali priliku korisnicima privremenih objekata da dostave primjedbe, jer, za razliku od Opštine Budva, nijesu organizovali javnu raspravu na ovu temu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *