Budva

Od iduće sezone bez diskoteka i kioska brze hrane na šetalištu u Budvi

Iako je JP Morsko dobro predložilo da se šest otvorenih diskoteka (Maltez, Trokadero, Ambinete, Paris, Rafaelo, i Majami) na donjem šetalištu zadrži do 2020, kako bi u međuvremenu napravili plansko rješenje za uređenje šetališta, Ministarstvo održivog razvoja i turizma ima drugačije planove, te je odlučilo da od ove godine izbriše te kafiće.

U Programu privremenih objekata za zonu morskog dobra na području opštine Budve za period 2019-2023 stoji da je “odlučeno da se u što većoj mjeri izvrši tipizacija i grupisanje privremenih sadržaja i objekata, te da se na lokacijama u neposrednoj blizini hotela kategorije 4* ili 5* ne predviđa postavljanje privremenih objekata koji svojim izgledom ili funkcionisanjem mogu ugroziti reprezentativnost i komfor visoke kategorije smještaja”.

Zbog postojeće opterećenosti kontaktnih gradskih zona velikim brojem sezonskih privremenih objekata u lokalnoj nadležnosti, u zonama morskog dobra po mogućnosti Ministarstvo je ograničilo postavljanje novih privremenih objekata.

“Veliki broj postavljenih objekata se mogu okarakterisati kao “neprikladni” i to iz razloga nefunkcionalnosti za obavljanje djelatnosti ugostiteljstva, trgovine i sl. kao i zbog toga što vrlo često ometaju normalni pješački saobraćaj, vizure prema moru i ne uklapaju se u ambijent. Jedna od većih negativnih strana ovih objekata je upravo nizak nivo njihove oblikovnosti i uklapanja u ambijent, te su kao takvi u urbanističkom smislu vrlo negativan činilac“, navodi se u Programu privremenih objekata za zonu morskog dobra.

Osim toga, Ministarstvo je u dokumentu navelo da se zabranjuje i postavljanje bilo kakvog mobilijara i šanka sa grilom na dijelu prema gornjem i donjem šetalištu, što znači da previše kioska sa brzom hranom na šetalištu, koji su ružili taj dio grada, više neće postojati.

JP Morsko dobro i resorno Ministarstvo nijesu dali priliku korisnicima privremenih objekata da dostave primjedbe, jer, za razliku od Opštine Budva, nijesu organizovali javnu raspravu na ovu temu.

Check Also

Anžur u ponedjeljka počinje posao u To Montenegro

Slovenac Mark Anžur upisan je u Centralni registar privrednih subjekata kao novi izvršni direktor nacionalne …

Leave a Reply

Your email address will not be published.