Naslovne strane dnevnih novina za 3. januar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Dnevne novine

Nastavak dinamičnog razvoja i u 2019. godini

U Crnoj Gori i ove godine biće nastavljen dinamičan razvoj poljoprivrede, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović. On je u novogodišnjoj poruci rekao da je Vlada za ovu godinu obezbijedila još izdašnija sredstva i programe bespovratne podrške.

Turizam i obnovljivi izvori energije za ekonomski rast

Fiskalna stabilizacija ostaje ključna za dugoročni ekonomski rast Crne Gore u ovoj godini, a značajan potencijal se nalazi u turizmu i obnovljivoj energiji, smatra šef kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Podgorici Jaap Sprey. Prema njegovim riječima, jačanje investicione klime u Crnoj Gori neće samo podržati ekonomski rast i privući nove investicije, već će biti od ključnog značaja i za put Crne Gore ka pridruživanju EU, čija je podrška strateški prioritet EBRD-a.

Azijske firme interesuju crnogorski aerodromi

Pored evropskih, sve više kompanija iz Azije je zainteresovano za koncesiju nad crnogorskim aerodromima, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković. Početkom ove godine, kako je ranije odlučila Vlada, očekuje se usvajanje koncesionog ugovora nakon čega će zainteresovane kompanije dostavljati ponude.

Dan

Državi nanijeta šteta od 80 miliona

Sudija Privrednog suda Danijela Vukčević odbila je tužbu Vasilija Miličkovića, tačnije njegove kompanije M&V kompani, kojom je traženo da se poništi odluka Skupštine akcionara Elektroprivrede (EPCG) o otkupu akcija Rudnika uglja (RUP) po cijeni od 6,4 eura. To je “Danu” juče potvrdio Miličković.

Za mjesec napravili 44,6 miliona minusa

Ukupan deficit budžeta za 11 mjeseci iznosi 82,6 miliona eura. Od toga je u novembru minus bio 44,6 miliona, što je za skoro sedam miliona eura više nego u prethodnih deset mjeseci, pokazuju podaci Ministarstva finansija Unovembru je zabilježen deficit budžeta od 44,6 miliona eura, pokazuju podaci Ministarstva finansija (MF). To je za skoro sedam miliona eura više od deficita koji je napravljen za deset mjeseci 2018. godine. Od januara do oktobra deficitje iznosio 37,9 miliona eura.

Očekuju rast od tri odsto

Fiskalna stabilizacija ostaJe ključna za dugoročni ekonomski rast Crne Gore u ovoj godini, a značajan potencijal se nalazi u turizmu i obnovljivoj energiji, ocijenio je šef kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Podgorici Jap Sprej. Vlada bi, pošto je razvila kredibilnu fiskalnu strategiju, trebalo da se drži dogovorenih ciljeva, čak i ako ekonomski rast uspori, kako bi se vratila fiskalna ravnoteža i smanjio javni dug rekao je Sprej Mini biznis i dodao da je projekat novog autoputa značajno povećao teret javnog duga i nosi značajan rizik promjene kursa, jer je kredit izražen u američkim dolarima.

Pobjeda

Ove godine počinje ekološka rekonstrukcija prvog bloka i izgradnja toplane za Pljevlja

Protekla godina je bilajedna od najuspješnijih poslovnih godina Elektroprivrede u proizvodnomi u finansijskom smislu. Činjenica da smo već sredinom novembra premašili godišnji proizvodni plan iskoristivši povoljnu hidrologiju, ali i izuzetnu pogonsku spremnost postrojenja i da smo već tada ostvarili 50 miliona eura dobiti govori u prilog moje konstatacije, izjavio je predsjednik odbora direktora EPCG Đoko Krivokapić u intervjuu Pobjedi.

Dijele 16 miliona eura dividende

Skupština akcionara Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) usvojila je odluku o raspodjeli 16,2 miliona eura bruto dividende. To je dio neraspoređene dobiti kompanije iz prethodnih godina, koja je na kraju 2017. iznosila 28,7 miliona. Dividenda će biti isplaćena u novcu, a neto vrijednost po akciji iznosi 10,1 cent.

Startuje akciza na ugalj

Akcize na fino rezani duvan, etil alkohol i gazirana pića od 1. januara su veće, što će doprinijeti rastu cijena tih proizvoda. Akciza na fino rezani duvan povećana je sa 30 na 35 eura po kilogramu, na etil alkohol sa 1,05 na 1,25 hiljada eura po hektolitru, a gazirana pića sa 20 na 25 eura po hektolitru.

Vijesti

U regionu nema firme koja bi unaprijedila EPCG

Nema potrebe za ishitrenom prodajom manjinskog paketa akcija Elektroprivrede (EPCG). Vlada uspješno realizuje sporazum o izlasku A2A. Bez ikakvih naprezanja budžeta realizovali smo prvu polovinu aranžmana, pa trenutno imamo nešto iznad 70 odsto akcija, a već polovinom 2019. godine u potpunosti ćemo isplatiti A2A, kazala je u intervjuu za Vijesti ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Petlja na Smokovcu nije jedina, raspetljavamo i druge

Ministar saobraćaja Osman Nurković tvrdi da se taj resor, osim sa poznatom, zaboravljenom petljom na dionici Smolcovac-Mateševo, suočava sa drugim, brojnim izazovima.Kaže i da Ministarstvo ima nedvosmislen stav da se svako nepoštovanje pravila struke, koje za posljedicu može imati negativan uticaj na životnu sredinu tokom izgradnje autoputa, mora biti sankcionisano.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *