Efikasnije implementirati reforme poslovnog okruženja

Dodajte komentar

Reforme poslovnog okruženja u Crnoj Gori moraju biti efikasnije implementirane kako bi se stvorila povoljna poslovna klima i kako bi cjelokupna crnogorska ekonomija brže rasla, ocijenio je predsjednik Savjeta stranih investitora (SSICG), Christoph Schoen.

Prema našem mišljenju, ima dosta prostora za dalje unaprjeđenje, a SSICG će nastaviti da njeguje dobru i produktivnu saradnju koju ima sa Vladom i da pruža dalju podršku tokom procesa reformi, jer iskreno vjerujemo da ćemo postići mnogo više ako blisko sarađujemo”, rekao je Schoen u intervjuu agenciji Mina-business.

Prema njegovim riječima, povoljno poslovno okruženje je neophodno za brzi i održivi ekonomski rast.

SSICG posebno pozdravlja napore koje Vlada ulaže u cilju unaprjeđenja investicione klime, pri čemu se posebna pažnja posvećuje eliminisanju prepreka za jačanje poslovnog ambijenta, i to kroz unaprjeđenje efikasnosti državne i lokalne administracije, smanjenje troškova upravnih postupaka, njihovo pojednostavljivanje, kao i skraćenje dužine njihovog trajanja”, naveo je Schoen.

On je kazao da su u SSICG veoma zadovoljni što unaprjeđenje poslovnog okruženja nastavlja da bude jedan od glavnih prioriteta Vlade u narednom periodu.

Crna Gora se, u najnovijem Izvještaju o lakoći poslovanja Svjetske banke (SB), nalazi na 50. mjestu na globalnoj rang listi, od ukupno 190 zemalja, što predstavlja pad od osam pozicija u odnosu na 2017. godinu”, podsjetio je Schoen.

Budući da je to, kako je rekao, najvažniji međunarodni ekonomski izvještaj koji koriste investitori, međunarodne finansijske institucije, međunarodne kreditne rejting agencije i međunarodna zajednica, ti rezultati šalju jasan signal da reforme poslovnog okruženja u Crnoj Gori moraju biti efikasnije implementirane.

Blagovremen i otvoren dijalog javnog i privatnog sektora u cilju razumijevanja i prepoznavanja zajedničkih interesa, a onda i pojedinačnih, jeste ključ za stimulativni poslovni ambijent koji za posljedicu ima ekonomski razvoj i bolji životni standard građana”, ocijenio je Schoen.

SSICG, kako je podsjetio, godišnje publikuje Bijelu knjigu sa ciljem unaprjeđenja poslovnog okruženja u zemlji kroz davanje preporuka njihovih članova.

Tačnije, Bijela knjiga daje pregled trenutne situacije zakonodavnog okvira u mnogim različitim domenima, prati razvoj svih segmenata regulatornog okvira relevantnog za poslovanje naših članova i daje konkretne preporuke za poboljšanje poslovne klime”, naveo je Schoen.

U posljednjem izdanju Bijele knjige iz marta prošle godine identifikovano je nekoliko ključnih oblasti koje već nekoliko godina predstavljaju fokus pažnje Savjeta, a odnose se na vladavinu prava, tržište rada, odnosno prvenstveno odredbe propisane Zakonom o radu, sivu ekonomiju i inspekcije, oporezivanje, korporativno upravljanje, razvoj nekretnina i ljudski resursi.

Ove kategorije se iz godine u godinu prepoznaju kao prioriteti i zahtijevaju sistematski pristup i programsku reformsku agendu”, dodao je Schoen.

Takođe, u SSICG su veoma zadovoljni što Vlada ozbiljno shvata preporuke koje predlaže Savjet i koje bivaju integrisane u srednjeročne akcione planove za dalje unaprjeđenje poslovnog okruženja.

Sada smo u procesu pripreme nove Bijele knjige, koja će biti objavljena do kraja prvog kvartala ove godine”, dodao je Schoen.

On je, govoreći o preporukama Savjeta Vladi kako bi poboljšala poslovni ambijent, kazao da treba istaći nacrt novog Zakona o radu, koji u posljednjoj verziji, po mišljenju investitora, ali i ukupnog privatnog sektora, i dalje ne promoviše fleksibilnost i mobilnost radne snage i u tom smislu ne pravi razliku između kvalitetnog i nekvalitetnog kadra.

Konačna verzija zakona može značajno uticati na ukupan poslovni ambijent, a očekivanja privatnog sektora su da će se dodatno unaprijediti odredbe propisane ovim zakonom”, rekao je Schoen.

Prema njegovim riječima, bez obzira na značajno smanjenje poreskog opterećenja troškova rada u Crnoj Gori u prethodnom periodu, ono je još značajno veće od prosjeka država Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i veće nego što je u većini država regiona.

To je svakako prepoznato i u privatnom i javnom sektoru, pa je već pokrenuta inicijativa među predstavnicima privatnog sektora i akademske zajednice da se preispita postojeće fiskalno opterećenje kako bi se pronašao model koji bi smanjio doprinose, ali ne bi ugrozio javne finansije i planirane prihode budžeta države”, naveo je Schoen.

On je podsjetio da je u svim izvještajima Savjeta vladavina prava prepoznata kao najizazovniji preduslov za razvoj poslovanja. Predvidljiv poslovni ambijent koji podrazumijeva transparentnost aktivnosti državnih organa je od suštinske važnosti.

Takođe, dalje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije zahtijevaju odlučnu reakciju nadležnih institucija, što je od suštinske važnosti za fer tržišnu utakmicu”, smatra Schoen.

Kada su u pitanju specifični zakoni, iz SSICG su pozvali Vladu da pažljivo razmotri odredbe propisane zakonima o radu, bankama, javno-privatnom partnerstvu, strancima i administrativnim taksama, jer njihova kvalitetna priprema i implementacija je od ključne važnosti za dalje poboljšanje poslovnog okruženja.

Schoen je, odgovarajući na pitanje koji su planovi i aktivnosti Savjeta za ovu godinu, kazao da su sada u procesu pripreme nove Bijele knjige koja će prezentovati preporuke članova SSICG u različitim oblastima orijentisanim na dalje unaprjeđenje poslovnog okruženja.

Pored Bijele knjige, planiramo da objavimo i novi vodič SSICG, kao i Vodič za investicije. Poseban akcenat će biti stavljen na promociju i prepoznavanje ICT sektora kao rastućeg potencijala za Crnu Goru i ICT rješenja kao preduslova za dalji razvoj u svim sektorima kako bi se omogućilo stvaranje pametnog okvira koji će omogućiti digitalnu transformaciju”, rekao je Schoen.

Takođe, ove godine SSICG proslavlja svoju desetu godišnjicu, pri čemu njihova zajednica raste planiranom dinamikom, privlačeći nove, ugledne članove koji doprinose viziji i misiji Savjeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *