EBRD očekuje rast crnogorske ekonomije od tri odsto

Dodajte komentar

Fiskalna stabilizacija ostaje ključna za dugoročni ekonomski rast Crne Gore u ovoj godini, a značajan potencijal se nalazi u turizmu i obnovljivoj energiji, ocijenio je šef kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Podgorici Jap Sprej.

Vlada bi, pošto je razvila kredibilnu fiskalnu strategiju, trebalo da se drži dogovorenih ciljeva, čak i ako ekonomski rast uspori, kako bi se vratila fiskalna ravnoteža i smanjio javni dug rekao je Sprej Mini biznis i dodao da je projekat novog autoputa značajno povećao teret javnog duga i nosi značajan rizik promjene kursa, jer je kredit izražen u američkim dolarima.

Ekonomija je, kako je podsjetio, premašila očekivanja u 2017. godini. Bruto domaći proizvod (BDP) porastao je 4,7 odsto, podstaknut investicijama, posebno u projektu izgradnje autoputa i vodećim razvojem turizma na obali, kao i privatnom potrošnjom, podstaknutom relativno visokom stopom kreditiranja.

Ekonomija je nastavila da jača u prošloj godini, a rast u prvoj polovini godine procijenjenje na 4,8 odsto, ponovo sa sličnim pokretačima kao i 2017. godine.

“Na osnovu ovog snažnog učinka, povećali smo našu prognozu za ukupnu stopu rasta za prošlu godinu sa 3,7 odsto u maju na 4,2 odsto u našem novembarskom izdanju Regionalnih ekonomskih perspektiva“, precizirao je Sprej.

On je naveo da u EBRD-u očekuju da će rast u ovoj godini biti umjeren do tri odsto, zbog fiskalnih mjera štednje usvojenih u 2017, a trenutni ciklus izgradnje na autoputu završava. Dodao je da iskustvo i istraživanja EBRD-a pokazuju da su preduzeća zabrinuta zbog problema kao što su konkurencija iz neformalnog sektora i carinskih i trgovinskih propisa, dok je korupcija i dalje izazov.

Kako bi se pomoglo vlastima u rješavanju ovih pitanja, EBRD je počeo da pruža podršku Savjetu za konkurentnost, koji predstavlja platformu za javno-privatni dijalog u Crnoj Gori.

“EBRD podržava tu instituciju obezbjeđivanjem stalnog, profesionalnog sekretarijata ekonomskih, pravnih i političkih eksperata i očekujemo da Savjet sprovede uticajne reforme”, poručio je Sprej.

On je ocijenio da sektori kao što su turizam i obnovljiva energija nude dobar potencijal za ekonomski rast.

(Dan)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *