Dizni od prodaje ulaznica zaradio preko sedam milijardi dolara

Dodajte komentar

Disneyevi globalni prihodi od prodaje kino ulaznica dostigli su prošle godine 7,325 milijardi dolara zahvaljujući hitovima poput “Crnog pantera”, “Osvetnika: rata beskraja” i najnovijeg filma u serijalu “Ratova zvijezda”.

Disney je jedini filmski studio u svijetu čiji su prihodi premašili sedam milijardi dolara a bolji su rezultat od prošlogodišnjeg ostvarili samo 2016. kada su na kinoblagajnama utržili 7,6 milijardi dolara.

U Sjevernoj Americi Disneyevi su se prihodi na kinoblagajnama približili razini od 3,1 milijardu dolara, bilježeći novi rekord u filmskoj industriji zahvaljujući ogromnom uspjehu filmova “Crna pantera”, “Osvetnici: rat beskonačnosti” i “Incredibles 2”.

Ta su se tri filma ujedno plasirala među 10 s najvećim prihodima od kino ulaznica u istoriji filmske industrije.

Svaki od njih zaradio je više od 600 miliona dolara u SAD-u i Kanadi a ukupno su širom svijeta generisali prihode od ulaznica od 4,64 milijarde dolara.

Ostali Disneyevi hitovi uključuju Marvelov “Ant-Man i Wasp”, “Solo: priča iz Ratova zvijezda” i “Povratak Mary Poppins” koji je u bioskopima širom svijeta već zaradio više od 200 miliona dolara a još se prikazuje.

Disney ima velike planove i za novu godinu. Za proljeće su najavili “Kapetana Marvela” i “Osvetnike: završni čin” a kraj godine rezerviran je za “Frozen 2” i za “Ratove zvijezda IX”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *